Регион

Връщат кметско дело в Харманли заради нарушения

Хасковски административен съдАдминистративен съд – Хасково върна за ново разглеждане в Районен съд – Харманли делото, с което Темида отменя акта на Агенция за Държавна финансова инспекция – София, наложен на кмета Михаил Лисков. 

Наказателното постановление е от 24 февруари 2011 година. Градоначалникът е глобен с 1 000 лева заради възлагането на малка обществена поръчка за ремонт на общинските пътища Българска поляна – Богомил – Браница и Симеоновград – Харманли – Преславец като е поставил ограничаващо условия за кандидатите.

За да участват в конкурса фирмите трябвало да представят доказателства за открити работни места в община Харманли за последните три години. Според Агенцията за Държавна финансова инспекция – София това изискване представлява ограничително условие, което дава предимство на едни лица и в същото време необосновано ограничава участието на други лица в обществената поръчка. 

Според хасковските магистрати Районен съд – Харманли не се е произнесъл по същество по спора, а е отменил наказателното постановление заради това, че бил нарушен законът за административните нарушения и наказания, който постановява в присъствието на кои лица се съставя акта, както и че е настъпила абсолютна давност, тъй като от обявяването на обществената поръчка са минали над 3 години.

„Това обаче е съществено нарушение на съдопроизводствените правила“, се казва в мотивите на Административния съд. Вследствие на това Районният съд е постановил немотивиран съдебен акт в нарушение на процесуалните правила и затова трябва да бъде отменен, се казва в решението на Хасковския административен съд.

Това не е единственото отменено наказателно постановление на АДФИ от Харманлийския районен съд. Глобите на част от актовете пък бяха намалени. Тепърва ще  стане ясно дали и тези дела ще бъдат върнати за ново разглеждане.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button