Хасково

Кенанският път ще носи името на полк. Веселин Вълков

Кенанският пътУлицата на север от ОУ „Любен Каравелов“ до чешмичката в района на „Китна Тракия“ да се казва „Полк. Веселин Вълков“. Това предложение на кмета Георги Иванов ще гласуват на предстоящата сесия в края на юли общинските съветници в Хасково.

Поводът за кръщаването на улицата е писмо от Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, които искат да бъде именувана улица на командира на 10-ти Родопски пехотен полк по време на заключитения етап на Втората световна война.

Полковник Веселин Вълков е роден в Хасково през 1908 година. През 1932 завършва с отличен успех 51-ви випуск на Военното училище на Негово Величество цар Борис ІІІ. През 1935 година е произведен в звание поручик, а в началото на войната е назначен за командир на 10-та погранична рота. През 1941 година е произведен в чин капитан и заедно с 1-ви пехотен Родопски помк и семейството си заминава за гръцкия град Драма. През август 1944 година събитията го заварват като полковник и командир на 68-ми пехотен полк. Същата година му е поверено и командването на 10-ти Родопски пехотен полк

Полк. Веселин Вълков е и автор на мемориална книга „Родопци в настъпление“, която е описан геризма на родопци през Отечествената война. Полк. Вълков умира при трагични обстоятелства през декември 1972 година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button