Хасково

16 000 вече декларираха доходите си пред НАП – Хасково

Близо 16 000 души от Хасковска област вече са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април.

81% от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код или електронен подпис. Над 300 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а около 2 400 са ги подали в офис на приходната агенция.

Годишна данъчна декларация подават хората, които през 2023 година са получили доходи от хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, допълват от НАП.

Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е 30 април.
Физическите лицата, извършващи дейност като търговци, например ако регулярно продават стоки в интернет с цел печалба, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като ЕТ, подават годишните си декларации за доходите до 1 юли 2024 г., тъй като 30 юни е неделя. В случай че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 30 април, уточняват още от агенцията.

От началото на март потребителите могат да се възползват и от предварително попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната агенция от работодателите и платците на доходи.

Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От началото на годината до момента през нея без такси в цялата страна са платени близо 208 млн. лв. данъци и осигурителни вноски.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button