Регион

Десетки сигнали за „бедстващи“ щъркели към РИОСВ – Хасково

Необичайно много сигнали за „пострадали“ бели щъркели или наблюдавани да се разхождат из улиците в села и градове са постъпили за по-малко от месец, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

В повечето от десетките случаи при проверка се установявало, че животът на щъркелите не е застрашен – те са активни и не позволяват да бъдат уловени. Често на хората птиците им изглеждат болни и нуждаещи се от помощ, но всъщност при опит да бъдат хванати, за да им помогнат, щъркелите бягат и излитат. Подобни опити предизвикват силно безпокойство у птиците, които иначе са свикнали с присъствието ни, живеейки близо до нас, допълват от екоинспекцията.

От РИОСВ посочват, че от помощ се нуждаят само падналите на земята щъркели, които имат видимо ранени крила и крака, или са в тежко състояние и допускат хората близо до себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ, и то според предписанията на Министерството на околната среда и водите и съобразно изискванията на закона. Ако щъркелите се отдалечават от хората, когато ги приближават, то тези птици трябва да бъдат оставени на спокойствие.

Помагайки на птиците, трябва да подходим много отговорно и по възможност да се консултираме с хора, които имат необходимите познания и опит, на които да се доверим. Необходимо е много внимателно да се отнасяме към белия щъркел до края на лятото, защото това е периода, през които видът отглежда новото си потомство, препоръчват специалистите.

Дивите птици, когато нямат достатъчно храна, знаят как да пестят силите си. През април по-голямата част от гнездата на белия щъркел у нас са заети от двойки, които мътят. Често срещан случай е една от двете птици в двойката да напусне гнездото по една или друга причина. Тогава другата птица остава в гнездото да се грижи за яйцата. В близост да такива гнезда има още поне няколко други щъркелови гнезда и е много вероятно птица от съседно гнездо или друга, която се задържа в района, но не е образувала двойка, да заеме освободеното място.

В населените места и в близост до тях, където има богата хранителна база – обработваеми земи, малки и по-големи водоеми, има и много млади щъркели, които не са сформирали двойки тази година и присъстват в района, за да се хранят. Това не са болни птици или такива, които не кацат в гнездата си, защото не могат да летят.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие за видове, които са включени в Приложение 3 на закона, като белия щъркел, е забранено умишлено улавяне под всякаква форма, преследване и обезпокояване, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Законът забранява още вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени, и вземане на намерени мъртви екземпляри.

Състрадателността на хората, които се опитват да помогнат на белия щъркел, е достойна за пример и е доказателство за това, че опазването на природата е отговорност на всеки от нас, но нека помощта да бъде дадена тогава, когато птиците реално имат нужда от нея, допълват от РИОСВ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button