Любопитно

Следят състоянието на бял щъркел в село Гарваново

Биолози следят състоянието на бял щъркел в хасковското село Гарваново, останал сам в гнездото след смъртта на своята половинка, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Птицата е във видимо добро състояние и мъти яйцата си. Съдбата на белия щъркел е предизвикала вълна от съпричастност и готовност за оказване на помощ от хора от цялата страна след пост в социалните мрежи.

От РИОСВ – Хасково напомнят, че всяка човешка намеса на този етап може да накара мътещата птица да напусне гнездото. Щъркелът има силни инстинкти като всяко диво животно, които го ръководят. Птицата може да излита в търсене на храна, когато температурите на въздуха са оптимални за излюпване на яйцата и няма риск за тях. Гнездото на белия щъркел в Гарваново е старо и огромно, изградено е върху изкуствена платформа на електрически стълб.

Районът предлагат богата хранителна база за вида. Населеното място е заобиколено от обработваеми земи, през него минава река Банска, а при влизане в селото има микроводоем. Всичко това създава изключително благоприятна среда за щъркелите и те могат да си набавят достатъчно храна без да им се налага да прелитат големи разстояния. Шансовете самотната птица да намира необходимата ѝ храна са големи. Обилната хранителна база привлича в района много млади и скитащи бели щъркели.

В близост до гнездото на останалия сам бял щъркел има още десетина щъркелови гнезда и е много вероятно птица от съседно гнездо или друга в района, която не е в двойка, да заеме освободеното място. Експертите са установили, че самотната птица демонстрира брачно поведение, затова е много вероятно да привлече нов брачен партньор.

Белият щъркел издържа дълго без храна. По време на прелет птиците от този вид изминават хиляди километри без да се хранят или си осигуряват малки количества, когато спират за почивка. А при недостиг на храна птиците знаят как да пестят енергия и сили. Така и мътещият бял щъркел в село Гарваново в състояние на покой изразходва малко енергия и не са му необходими големи количества храна.

Когато искаме да помагаме на птиците трябва да подходим много отговорно и по възможност да се консултираме със специалисти с необходимите познания и опит. Според Закона за биологичното разнообразие за видове в Приложение 3, като белия щъркел, е забранено умишлено улавяне под всякаква форма, преследване и обезпокояване, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Законът забранява още вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени, и вземане на намерени мъртви екземпляри. Състрадателността на хората, които се опитват да помогнат на белия щъркел, е достойна за пример и е доказателство за това, че опазването на природата е отговорност на всеки от нас.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Magdalena Georgieva
Magdalena Georgieva
20.04.2024 1:12 1:12

Ние – Иван Панайотов и Магдалена Георгиева – лично докладвахме за белия мъжки щъркел,за неговото състояние,НО никой не се зае със случая!!!

От РИОСВ – Хасково казаха,че ще го запишат,като сигнал.

От Спасителен център за диви животни – Зелени Балкани казаха,че трябва да звъннем на РИОСВ – Хасково, след това те да отидат,да го приберат в кашон и да го запишат. След това да го изпратят с буса Хасково – Стара Загора ( само да отбележа ,че щъркелът щял да бъде пренесен в багажното отделение на буса ) След това те щели да се заемат с лечението му.

От Спасителен център за диви животни – Зелени Балкани ги попитахме дали можем ние лично да пренесем щъркелът до Стара Загора , казаха че можем, процедурата за пренасяне ни я повториха , че трябвало да го сложим в кашон , но нашия следващ въпрос беше “ами ако умре по време на транспорт при нас,кого ще обвинят и след като е защитен вид какво следва за нас ?! И не получихме отговор и щъркела си остана там и умря.

Лично писах и до кмета на Хасково, но този път няма “сийн”.

Back to top button