Спорт

Предлагат залата за тенис на маса в „Спартак“ да носи името на Георги Дамянов

Залата за тенис на маса в спортен комплекс „Спартак“ в Хасково да носи името на майстора на спорта Георги Дамянов предлагат с докладна до общинския съвет от Постоянната комисия по спорт, туризъм и младежки дейности.

На 20 март в Общинския съвет е постъпило предложение от гражданска инициатива за именуването на спортната зала в памет на треньора по тенис на маса.

С именуването на залата се отдава заслужено уважение и почит към делото, професионализма и работохолизма на Георги Дамянов. Нека името му бъде пример за подражание и гордост за трениращите и любителите на града! Благодарение на неговото име Хасково е придобил популярност и респект не само в национален мащаб. Целта е възпитание на младото поколение към уважение на човека, работил до края си за каузата на този спорт в град Хасково. Именуването на спортното помещение ще бъде стимул за спортуващите тенис на маса да помнят и уважават усилията на човека Георги Дамянов, отдал сърцето си за тениса на маса в града, както и да полагат още повече усилия в своята подготовка за постигане на по-високи резултати и популяризиране на града като център на тениса на маса, се посочва в докладната.

Майсторът на спорта Георги Дамянов е дългогодишен национален състезател и притежател, както на индивидуални Републикански рекорди така и на Шампионски титли на смесени двойки мъже през годините. Няколко пъти е носител на приза „Най-борбен състезател“. Треньор на различни български национални гарнитури.

Роден в Хасково, но израснал в Момчилград през 1975 година м.с. Георги Дамянов се завръща в Хасково, за да постави тениса на маса на професионално ниво. По негова инициатива с цел популяризиране на играта сред подрастващите в Хасково се проектират, изработват и поставят 152 бетонни тенис маси. Те се разполагат в паркове, около детски градини и междублокови пространства в града. Там любителите на този спорт и най-вече деца и юноши се включват в отборите на Хасково, а по-късно част от тях са привлечени в националните отбори на България.

Годините 1980-1989 са едни от най-успешните за клуба по тенис на маса в Хасково. Мъжкият отбор печели Купата на България и бронзовите медали от Шампионата на страната. Юношите извоюват редица титли в отделни турнири.

Желанието на Георги Дамянов за развитие на спорта, личностните му качества, пословичната му упоритост и мотивация, които показва и на своите състезатели, издигат Хасково като един от най-добрите центрове в България. Отборите от различните възрастови формации завоюват много отличия в детско-юношеските турнири.

Дълъг е списъкът на носителите на медали в различните формации и възрастови групи от Балкански, Европейски и Международни турнири. Георги Дамянов подготвя и обучава за свой помощник треньор Сабахтин Сабриоглу, с когото продължават подготовката вече и на национално ниво и с участие на международни турнири. Четирима от юношеския отбор в последствие също стават Майстори на спорта.

Огромно признание за работата на клуба под ръководството на м.с Георги Дамянов е домакинството на Хасково на Национални състезания и на такива от международен характер, като Европейската купа на панаирните градове (1983 г.), Европейска лига, Супер дивизия (1987 г.), провеждани в зала „Дружба“.

След 1990 година Георги Дамянов е поканен на работа в Кипър като треньор на Националния им отбор. С него завоюва много международни успехи, най-добри и до днес. През 2000 година е привлечен за треньор на мъжкия отбор на провинция Онтарио, Канада, а две години по-късно за треньор на отборите на провинция Манитоба. Признанието на професионализма му е доказано и по-късно е привлечен и за Националния отбор на Канада, а в последствие и като треньор на сборен отбор на Канада и САЩ. Където и да работи, той показва компетентност, трудолюбие и постоянство в своята работа.

ITTF – Международната Федерация по Тенис на маса, кани Георги Дамянов за свой член, впечатлена от постиженията му като треньор и състезател. В негова памет на сайта на Международната Федерация в една статия го наричат „ истинският джентълмен на тенис на маса“.

След завръщането си в България през 2012 година Георги Дамянов с познатия си хъс продължава да популяризира любимия си спорт. Като начало в салона на ОУ „Климент Охридски“, сформира отбори от деца, желаещи да тренират. Малко по-късно организира група от бивши състезатели и любители на спорта. С тяхната финансова и физическа помощ те обзавеждат зала за игра в бившия стол на бившата Руска гимназия. След смъртта му е иницииран турнир на негово име.

Заради заслугите на Георги Дамянов в Хасково като състезател и треньор по тенис на маса се предлага залата на втория етаж в спортен комплекс „Спартак“ в Хасково, ул.“Средна гора“ № 2, да носи неговото име. Това е залата, в която той положи основите на тениса на маса в Хасково и постигна най-добрите успехи за града до момента.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button