Хасково

Възстановяват старата часовникова кула в Хасково с дарения

Часовниковата кула и проектът за възстановяването йНякогашната часовника кула в центъра на Хасково ще бъде възстановена. Днес общинският съвет одобри подробен устройствен план за мястото, където тя ще се намира. Това е зелената площ пред бившето кино „Аида“ на площад „Атлантически“.

Часовниковата кула в Хасково е построена в началото на ХІХ в. като символ на града. Тя е служила и за наблюдателен пункт на пожарната команда. През 1913 година обаче по неясни причини е решено да бъде разрушена. През 80-те години на 20 век на мястото е издигнат монументът „1 000 години Хасково“, на който също има часовников механизъм.

Идеята е кулата да бъде възстановена в оригиналния си вид. В основата й ще има и чешма с три чучура, обясни на днешната сесия на местния парламент кметът Георги Иванов.

Възстановяването ще става с дарения като за целта ще бъде създадена специална набирателна сметка. Все още не е ясно колко ще струва това, уточни Иванов на въпрос от залата. Той обяви, че първата копка ще бъде на 8 септември.

Възстановяването на кулата с дарения стана повод за размяната на шеги от трибуната на Общински съвет. Стефан Атанасов от „Българе“ предложи от ДПС да направят вноска, тъй като идеята за името „Атлантически“ на площада била тяхна. Мехмед Атаман заяви, че групата ще дари 5 000 лева, а Себахтин Исмаил предложи всяка партия да даде по 50 000 лева, които така или иначе идвали като субсидия от данъците на обикновените хора.

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
aaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaa
20.07.2012 13:29 13:29

И КАТО Я ПОСТРОИ ФИРМАТА НА КМЕТА ИЛИ СИНЪТ МУ И РАБОТАТА СЕ НАМЕСТВА!

Анонимен
Анонимен
20.07.2012 13:32 13:32

Смятам, че е напълно излишно да се строи такава кула. Нито ще има практически смисъл, защото всеки си има телефон с часовник, нито пък ще е красиво на фона на останалите сгради на площада. Пък и само на няколко метра има часовникова кула, колкото и да е грозна и непрактична.

марин стоев
марин стоев
20.07.2012 15:41 15:41

И АЗ СЪМ ПРОТИВ ТАЗИ ИДЕЯ. ИМАМЕ МНОГО ЧАСОВНИЦИ НА ОБШИНАТА,НА ОБЛАСТНИЯ, ПРЕД АИДА Е ГОЛЯМА КУЛАТА ЗА 1000 Г ХАСКОВО. ТАКА, ЧЕЕ АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНА И НЕУГЛЕДНА Е СТ. КУЛА.И КАТО АРХИТЕКТУРА НЕ СЕ ВЪРЗВА ПРЕД АИДА И ДСКАСА. ПЛОЩАДА Е ДОСТАТЪЧНО КОЛОРИТЕН, ОЗЕЛЕНЕН С МНОГО ФОНТАНИ, ЕДВА ЛИ ИМА ДРУГ ГРАД С ТАКЪВ ПЛОЩАД И ИДЕАЛЕН ЦЕНТЪР.ТАКА,ЧЕ КУЛАТА Е НАПЪЛНО ИЗЛИШНА ПОСТРОЙКА!!!!!!!!!!!!! ПО ДОБРЕ ДА СЕ АСФАЛТИРАТ УЛИЦИТЕ ,,ДРАГОМАН И БУЗЛУДЖА“ И ДР.

TISH
TISH
20.07.2012 19:04 19:04

АЗ ПЪК МИСЛЯ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОИ! А ЗА ЖЕНТЪЛМЕНА С ЧАСОВНИК НА ТЕЛЕФОНА – що не се снимаш с КАМЕРАТА СИ на ТЕУЕФОНА СИ горе с МАЙМУНКИТЕ НА КЕНАНА, КЕСТЕН!

Хикс Игрек Зет
Хикс Игрек Зет
20.07.2012 20:20 20:20

Нека първо да демонтират това гадно и отвратително мещо пред хотел“Аида“,пък тогава даму се мисли дали има смисъл от възстановка на оригиналната стара кула.

esat
esat
21.07.2012 8:30 8:30

КМЕТА НЕ МУ СТИГАЛИ ЗАГРАБЕНИТЕ ПАРИ ТА ГЛЕДА И ОТ КУЛАТА ДА ИСКАРА НЯКОЙ ЛЕВ ……ДОЛЕН УЗУНЖОВСКИ М…..Л ………..

НИКОЛА
НИКОЛА
21.07.2012 15:22 15:22

ПРИВЕТСТВАМ ТАЗИ ХУБАВА ИДЕЯ.ДАНО СЕ ОСЪЩЕСТВИ.ИМАМЕ КМЕТ -НОМЕР 1.ИДЕЯТА Е СТРАХОТНА ОСОБЕНО ЗА ТЕЗИ,КОИТО ИМАТ СТАРИ СНИМКИ ОТ ДЕДИТЕ СИ И С НОСТАЛГИЯ СИ СПОМНЯТ ЗА МОНАЛОТО.САМО ЕДИН ХАСКОВЛИЯ МОЖЕ ДА ОЦЕНИ ТОЗИ ЖЕСТ.

Back to top button