Любопитно

Поставиха платформи с изкуствени гнезда за царски орел в Сакар

В края на март съвместен екип монтира 3 изкуствени гнезда за царски орли в Сакар, съобщават от Зелени Балкани.

Местата за поставянето на гнездата са подбрани предварително, чрез внимателна оценка на местообитанията на вида, наличието на териториални двойки, както и след дискусии с експерти от Българското дружество за защита на птиците, които също работят за опазването на царския орел в страната.

Инсталирането на изкуствени гнезда за царските орли е приложено за първи път в България от Зелени Балкани преди повече от 20 години. Успешното размножаване на редките орли в подобно гнездо, поставено от природозащитната организация, е регистрирано за първи път преди повече от 10 години.

ОрелТова е един много успешен природозащитен подход за подпомагане не само на царския орел, но и на редица други видове хищни птици. За сравнение от малко над 40 гнездящи двойки царски орли у нас, около 15 използват изкуствени гнезда поставени специално за тази цел от БДЗП и Зелени Балкани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button