Хасково

Разхождат линейките за маловажни проблеми, дори за смяна на крушка

ЦСМП - ХасковоНа близо 16 000 сигнала са се отзовали от началото на година екипите на Спешния център в Хасковска област. „Нямаме неизпълнени повиквания“, обобщи пред Haskovo.info директорът на Спешна помощ д-р Петя Радева. Сметките показват, че 14-те екипа се отзовават на 2 700 сигнала средно на месец или по 90 сигнала средно на ден.

От началото на годината екипите са били извикани за 23 опита за самоубийство, а броят на катастрофите е 136. Останалите обаждания са за инфаркти, хипертонии, психично болни хора, мерене на кръвно и неосигурени пациенти и такива, които нямат личен лекар.

Като цяло натовареността на екипите на Спешна помощ се дължи на факта, че са малко хората, които правят разлика между неотложна и спешна помощ. Според специалистите неотложните случаи са от компетенциите на джипитата, а спешните са животозастрашаващи. 

Само за 10-тина минути, докато екипът ни бе в Спешния център бяха получени три обаждания чрез телефон 112. Мъж извика линейка, за да му премерят кръвното, жена позвъни, защото повръщала и имала високо кръвно, а човек с онкологично заболяване припаднал.

ЦДМП - Хасково

Една от най-трудните ситуации пред спешните медици тази година беше бедствието в Бисер, когато бяха мобилизирани всички екипи

Два от сигналите дойдоха от Димитровград. Двата екипа в бригадирския град бяха изпратени на място. Оказа се, че ако в този момент стане катастрофа или гръмне бомба няма кой да се отзове навреме.

Служителите в централата на Спешна помощ си спомнят и куриозен случай, при който изпратили линейка при възрастна жена, която пожелала да й завъртят крушката. Така наред с наистина спешните случаи, екипите на спешна помощ се отзовават и на не чак толкова спешни обаждания.

Много трудно се работи в местата, където имаме само по 1 екип. Това са Тополовград, Ивайловград, Любимец, Свиленград, Маджарово и Симеоновград“, коментира д-р Радева. Така днес 78-годишен мъж с астматичен пристъп бе оставен да чака, тъй като ивайловградската линейка пътува до Кърджали, а разстоянието между двата града само в едната посока е 110 км и на практика прави невъзможно идването на медицинския екип навреме, коментира със съжаление д-р Радева.

В Хасково обаче нещата не стоят така, тъй като тук са на разположение 4 линейки, от които едната транспортна. В областния град времето за реакция на екипите е 5-6 минути.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button