Любопитно

Художникът Владимир Запрянов заслужи наградата „Александър Паскалев“

Художникът Владимир Запрянов е носител на наградата „Александър Паскалев“ 2024 г. за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

Отличието му беше връчено от кмета Станислав Дечев на церемония в двора на обновеното Кирково училище в Хасково.

„Художниците понякога се палим от словото. Всички изкуства имат една обща плетеница. Всичко дотук е било в името на случването нещата в Хасково. Случването в културата е много важно, защото дава тласък и истинското измерение на духа. Поддържайте духа на „Южна пролет“, каза Запрянов.

Награди
Владимир Запрянов

Тази вечер бяха връчени наградите и от 52-рото издание на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“.

Лауреат за поезия е Катя Димитрова („Плач по всички жени преди мен“), за проза е Неда Узунколева („Днес не ми се излиза“), за литературна критика – Радея Гешева („Енигми и парадигми при някои италиански писателки от XX век“). За детска литература не се присъжда „Пегас“.

НаградиСъпътстващите награди връчи заместник-кметът Мария Вълчева. Поощрения за проза получиха Михаела Илиева („Рентгенова снимка на свободата“) и Данила Райчева („Една и съща жена“), а за поезия Тихомира Панайотова („Сърцето се завръща у дома“), Мила Люцканова („Краят на думите“) и Мария Гетова („Полуразпад“).

Членът на журито доц. д-р Младен Влашки каза, че се е получил хубав конкурс, а отличените са истински цялостни книги. Той допълни, че традицията с „Южна пролет“ трябва да се запази.

Водещ на церемонията беше Галина Щерева, а вечерта завърши с изпълнения на музикалния проект на Калоян Куманов.

От 20 часа в театър „Иван Димов“ е последното събитие от програмата на Литературните дни „Южна пролет“ – „ПоетиТЕ Live“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button