Любопитно

Димитровградчани се преклониха пред паметта на Пеньо Пенев

Десетки димитровградчани поднесоха цветя пред паметника на поета Пеньо Пенев в едноименния парк в града.

Сред официалните лица бяха кметът Иво Димов и секретарят на общината Венета Колева. Днес се навършват 65 години от смъртта на поета.

Програмата започна със слово на учителката по български език и литература Милена Минчева. Рецитал из поемата „Дни на проверка“ изпълни ученикът Атанас Атанасов. В края прозвуча запис с гласа на Пеньо Пенев.

Пеньо ПеневСъбитието е част от Дните на поезията в Димитровград.

Вчера се проведе Национална кръгла маса на тема „Кой се страхува от Пеньо Пенев?“. В нея се включиха преподаватели и изследователи на новата българска литература. Модератор на събитието беше проф. д-р Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет. Проф. Дойнов е преподавател по история и теория на литературата, академично и творческо писане, поет с многобройни награди и лауреат на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2022 година, допълват от общината.

Пеньо ПеневВ кръглата маса домакин, на която бе Дом-музей „Пеньо Пенев“, участваха още доц. д-р Мая Ангелова от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, катедра „Българска литература“, доц. д-р Роман Хаджикосев от Югозападен университет „Неофит Рилски“ Благоевград, Филологически факултет, катедра „Литература и етнология“, гл. ас. д-р Кристина Йорданова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Факултет по славянски филологии, катедра „Българска литература“.

Пеньо Пенев„Страхът от Пеньо Пенев се разпростира и до ден днешен“, коментира проф. д-р Пламен Дойнов.
Във встъпителното си изложение той каза: „Първите, които разпознавам като възможност да се страхуват от Пеньо Пенев, това са неговите съвременници, свързани с високите етажи на литературно-политическата пирамида. По-конкретно, с цялата условност на понятието, т. нар. литературна номенклатура от Съюза на българските писатели. Има запазени документи от сериозния натиск, на който той е бил поставен между 1956 и 1959 г. Страхували са се някои от партийното и градското ръководство на Димитровград, както и граждани, които никак не са харесвали да виждат Пеньо Пенев пиян по димитровградските улици или вдигащ скандали, неуместно включващ се в определени градски тържества. Другите, които са се страхували, са някои представители на неговото поколение. Когато кажем поколението на Пеньо Пенев, малко сме раздвоени. Има колебание към кое литературно поколение да бъде причислен“.

 

ДНИ НА ПОЕЗИЯТА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2024

ПРОГРАМА

25.04.2024 г. (четвъртък)

• 17:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”
„НИЕ, РАДИЧКОВИ” – спектакъл по Йордан Радичков, с участието на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив

• 18:00 часа – Дом – музей „Пеньо Пенев”
БЕСЕДА НА ПРОФ. ПЛАМЕН ДОЙНОВ НА ТЕМА „ЗАБРАНЕНИТЕ ПОЕТИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА”

26.04.2024 г. (петък)

• 14:00 часа – Дом – музей „Пеньо Пенев”
НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ
ПЕНЬО ПЕНЕВ?”

27.04.2024 г. (събота)

• 10:30 часа – Парк „Пеньо Пенев”
ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ

28.04.2024г. (неделя)

• 19:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”
КОНЦЕРТ КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ПО ПРОЕКТ„ИЗГУБЕНАТА МУЗИКА” на международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър – Аликанте (Испания) и Забавно – духов оркестър – Димитровград. Диригент Стефано Нани (Италия)

29.04.2024г. (понеделник)

• 19:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”
„МИСЛЕЩИТЕ ТРЪСТИКИ” – спектакъл по поезията на Миряна Башева. Гостува Театрална работилница „Сфумато”.

7.05.2024г. (вторник)
• 18:00 часа – ГБ „Пеньо Пенев”, Лятна читалня
ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2024

Съпътстващи мероприятия:

19.04.2024г. – 22.05.2024г.
• Лятна градина – Исторически музей
ИЗЛОЖБА „ЧЕТЕНЕТО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА: ГДР И НРБ” – изложба представена от фондация „Конрад Аденауер“

24.04.2024г. – 09.05.2024г.
• Градска библиотека „Пеньо Пенев”
„ПЕНЬО ПЕНЕВ В СПОМЕНИТЕ НА СВОИ СЪВРЕМЕННИЦИ” –
витрина, включваща книги и статии от периодичния печат

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button