Хасково

5 общини откриват нови работни места

Коста Костов5 общини в Хасковска област ще кандидатстват за откриване на нови работни места по стартиралата програма „Подкрепа за заетост“. Свиленград, Любимец, Харманли, Симеоновград и Тополовград ще се възползват от тази възможност, тъй като са пострадали от наводнения и други бедствия, уточни директорът на Регионалната служба по заетостта Коста Костов. 

Програмата е насочена преди всичко към трайно безработни и други уязвими групи. Наетите ще преминат през обучение и ще бъдат ангажирани в работа по ликвидиране на последствията от нанесените щети и благоустрояване. Работните места се откриват за срок от 6 до 12 месеца. По половин минимална заплата ще получават и наставниците в продължение на половин година.

15 са работните места в публичния сектор в Хасковска област по програма „Стаж за кариерата“, съобщи още Костов. Регистрираните в бюрата по труда млади хора до 29 г , които бъдат одобрени, ще имат месечно възнаграждение 400 лв. 2 от местата са в областна администрация, 8 в общински администрации, 5 в регионални поделения на централни ведомства.

8 са подадените проекти по проект „Подкрепа за предприемчивите българи“ на територията на РЗС, която обхваща Хасковска, Старозагорска и Кърджалийска област. Те са преминали през процедура на оценяване, резултатите тепърва ще бъдат обявени. Одобрените кандидати ще получат по 20 хиляди лв.

В сравнение с предишния период картината на безработицата в областта не се е променила, стана ясно на брифинга. 12 333 са хората без работно място, преобладават жените и възрастовата група над 50 години. 10 процента от търсещите работа са висшисти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button