Любопитно

Ученици се запознаха с работата на съда в Димитровград

Ден на отворените врати се проведе в Съдебната палата в Димитровград.

30 ученици от ПМГ „Иван Вазов“, ПЕГ „Д-р Иван Богоров“, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и СУ „Любен Каравелов“ се запознаха отблизо с работата на съда и структурата на съдебната система. Учениците участваха в разпределението на постъпило гражданско дело, чрез програмния модул за разпределение на делата в „Единна информационна система на съдилищата“ на принципа на случайния подбор.

Председателят на съда Огнян Гълъбов запозна подробно учениците със задълженията на съдията и прокурора, законовите им правомощия и с конкретните действия, които извършват в хода на съдебното производство по съответно дело. Посочи какви са необходимите изисквания за заемане на длъжността „съдия“ и „прокурор“ и обясни спецификите на професиите. Описа функцията на съдебната власт, защитаваща правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

СъдУчениците посетиха и „Бюро съдимост“, „Регистратура“ и „Деловодства“, като им бяха разяснени основните функции и задължения на отделните длъжности в специализираната администрация. Част от ученици проявиха интерес към реално съдебно заседание и посетиха дело на съдия Петрова.

Денят на отворените врати в Съдебна палата – Димитровград е насочен към популяризиране дейността на съда сред членовете на обществото и младите хора, за повишаване на правната им култура и изграждане на доверие към закона и институциите в страната, допълват от съда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button