Любопитно

Харманли представя историята на 12-ти пехотен Балкански полк

Изложба от снимки, посветена на историята на 12-ти пехотен Балкански полк, урежда Военният клуб в Харманли. Поводът е Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

12-ти пехотен Балкански полк е формиран през 1885 г. На 9 септември 1886 г. получава първото си бойно знаме. През Балканската война воюва при селата Юруш, Папаз тепе, Картал тепе, долината на Арда. Участва в овладяването на Одринската крепост. През Втората Балканска война воюва при град Щип и връх Повиен.

В началото на Първата световна война от 1915 до 1918 г. води боеве в различни точки. През 1920 г. от него се формира 12-та Балканска дружина, която влиза в състава на 8-ми пехотен Беломорски полк.

ИзложбаПрез 1941-1942 г. полкът е на южната граница на България. Участва в заключителния етап на Втората световна война в Хърватско, Унгария, Словения, Австрия. Полкът заедно със знамето си участва в парада по случай Деня на храбростта – 6 май 1945 г. в град Надканижа, Унгария и в парада на представителните части от Първа българска армия в София на 17 юни 1945 г. На 27 септември 1948 г. полкът се премества в Харманли.

На историята на 12-ти пехотен Балкански полк са посветени книги, изследвания, картини.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button