Хасково

Обезопасиха 102 щъркелови гнезда за година

102 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда са монтирали служители на Електроразпределение юг през миналата година на територията на РИОСВ – Хасково.

Най-много платформи за щъркелови гнезда са поставени в общините Димитровград и Харманли – по 28, следват община Хасково с 21 монтирани платформи и община Кърджали с една по-малко.

Почти цялата популация на белия щъркел у нас гнезди в населените места. Увеличава се делът на птиците с гнезда по електрическите стълбове, вместо на дървета или върху сгради, сочат данните от преброяването на белия щъркел в страната проведено преди 10 години. Това създава риск от токови удари със смущения в електрозахранването, както и от запалване на гнездата или нараняване и смърт на птиците.

За опазване на вида се монтират предпазни платформи за гнездата на щъркелите. Сред най-сериозните заплахи за вида, констатирани досега, са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си и необезопасените електрически стълбове, посочват от екоинспекцията.

В страната са установени над 5 800 двойки гнездящи бели щъркели според данните от последното преброяване на вида. Това е ръст с около 20% в сравнение с предходното преброяване от 2004 г. Установено е, че щъркелите обичат влажни зони, ливади и пасища. Парадоксът е, че през нашата територията мигрират стотици хиляди птици от този вид, но много малко от тях остават да гнездят тук. Предполага се, че и тазгодишното преброяване на белия щъркел ще покаже сходни данни за страната, според Българско дружество за защита на птиците, което организира и провежда събитието у нас, допълват от РИОСВ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button