Регион

Владиката ще служи в Свиленград на Светли петък

На Светли петък – 10 май, когато се чества Живоприемни източник, старозагорският митрополит Киприан ще отслужи от 9 часа света Божествена Златоустова литургия в храм „Свети Живоприемни източник“ в Свиленград.

Всяка година в петък от Светлата седмица Православната църква чества празника на „Живоприемни и Живоносни източник“.

Денят се отбелязва с празнични богослужения във всички епархии на Българската Православна Църква.

Празникът е свързан с „обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград (Константинопол), и се нарича „Живоприемен източник“, или още „Балъклъ“.

Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм „Живоприемен източник“.

Легендите разказват, че Пресвета Богородица – Живоприемни източник лекува страдащите.

През V век млад мъж на име Макелий се разхождал извън стените на Константинопол. Срещнал възрастен сляп старец, който търсел в гората някакъв извор с лековита вода, който помагал на слепите да прогледнат. По внушение на Пресвета Богородица, младият Макелий повел дядото навътре в гората и там не намерили вълшебно изворче, а една локва с вода. Гласът на Пресвета Богородица накарал Макелий да намаже очите на дядото с калта от локвата и да му даде да пие. Слепите очи на дядото се размърдали и той започнал да вижда за пръв път от много години.

Минали още няколко години и младият Макелий бил възкачен на престола на Константинопол като император Лъв I. Едно от първите неща, които направил младият император Лъв I, било да изгради чешма, през която да тече лековитата вода, която бликнала от локвата, посочена от Пресвета Богородица и там издигнали голяма и красива църква.

Когато църквата била готова и осветена, император Лъв I отново чул гласа на Божията майка, която обещала, че ще лекува всеки вярващ, който отиде болен в този храм, помоли се горещо, пие от водата и измие своето тяло. Така и станало. През годините много болни получили изцеление от безброй болести, затова днес празнуваме този светъл празник.

Християнският празник Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник е свързан с човешката вяра, здраве и изключителната сила на Божията майка. На този ден се ходи на църква, палят се свещички пред празничната икона „Живоприемни източник“ и се моли за здраве, защото то е най-безценното.

Имен ден днес празнуват Жива, Живка, Живко, Зоя.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button