Любопитно

Гости от Одрин и цяла България на „Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково

58-то издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе на 10, 11 и 12 май на сцените в парк Кенана в Хасково.

Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са във всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи са 14, ансамблите са 8, индивидуалните изпълнители са 40, съставите, представящи народни обичаи са 3, съобщи на пресконференция заместник-кметът Мария Вълчева.

Конкурсната програма ще се проведе на 11 май. Началото е в 9 часа на двете сцени в парка. В 12 часа в събота е официалното откриване на националния събор със специалното участие на оркестър „Славяни“ от Стара Загора и Симоне Маркова.

Китна ТракияПредседател на журито на първа сцена е изтъкнатият български хореограф и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл „Китна Тракия“ Трендафил Димитров, членове са Красимир Димитров – хореограф и Диляна Пецова – етнограф от РИМ – Хасково. На втора сцена журито е в състав: председател е народният певец Данислав Кехайов, членове – Златка Тимонова – хореограф и Маргарита Цветанова – етнограф от РИМ – Хасково.

За втора поредна година на „Китна Тракия пее и танцува“ ще гостува Танцов клуб „Балкан“ от Одрин, Турция с ръководител Мария Чъкърък. Те пристигат в града със съдействието на Генералното консулство на България в Одрин и лично на генералния консул там Борислав Димитров.

Празниците на българския фолклор в Хасково продължават три поредни вечери.

За всички жители и гости на Хасково веселието започва още в петък – от 18 часа на голямата сцена гостуват Ана-Мария и Иван Звездев в едно невиждано до сега кулинарно-музикално шоу. Майстор-готвачът Иван Звездев е избрал да изкуши гостите на събора с 300 порции тракийско пиле с булгур, а Ана Мария ще пее и танцува заедно с публиката.

На 11 май след конкурсната програма от 18 часа е големият концерт на вечерта. На първа сцена на Кенана ще играят любимците на хасковската публика от Представителен танцов ансамбъл „Златна Тракия“ – Хасково и Народен оркестър при Община Хасково.

На 12 май празниците на народното творчество в Хасково продължават от 18 часа. За първи път на сцената на „Китна Тракия пее и танцува“ е концерт-спектакълът на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас. Невероятните изпълнители ще представят танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България.

Отново ще има „Кът за спомени“ – специално обособена част, декорирана с автентични предмети от тракийския бит, където всеки може да си направи снимка за спомен, а моми и момци отново ще могат да се люлеят на две кичести люлки в парк Кенана.

При неблагоприятни метеорологични условия, концертите на „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведат в зала „Дружба“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button