Регион

Откриха 9 контрабандни надуваеми лодки при проверки на Капитан Андреево

9 недекларирани надуваеми лодки и 3 механични помпи са открити при проверки на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.

При един от случаите на 2 май на пункта пристигнал лек автомобил с чужда регистрация, управляван от мъж с двойно гражданство – турско и шведско. Той пътувал сам от Турция за Швеция. Шофьорът заявил, че не пренася лични вещи, стоки или валутни ценности за деклариране.

По метода „анализ на риска“ автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка. В багажното отделение на колата са намерени 5 големи пакета, в които са поставени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра.

ЛодкиДругият случай е от 21 април, когато е извършена проверка на товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия. Българският шофьор представил редовни документи за превозваната групажна стока.

Превозното средство е насочено за пролъчване с рентгенова апаратура, при която се установяват необичайни плътности в превозвания товар. При последвалия физически контрол митническите служители открили една надуваема лодка в товарното помещение, укрита сред другата стока.

ЛодкиНа 17 април пък митничарите проверили автобус, влизащ в страната от Турция. Шофьорът и 16–те пътници заявили, че пренасят само лични вещи и нямат нищо за деклариране. В багажното отделение обаче били укрити пакети с три надуваеми лодки и три механични помпи за тях. Те били на турския шофьор.

На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците.

ЛодкиВ периода на засилен контрол от Митниците, Гранична полиция, ГДБОП И НАП на ГКПП „Капитан Андреево“ обратно в Турция са върнати 2 надуваеми лодки и 6 двигателя, които са били декларирани, но не са отговаряли на въведените национални разпоредби, които регулират вноса на тези стоки.

Работата по казуса с така наречените „малки лодки“ е във връзка с борбата с нелегалната миграция и съвместното сътрудничество между Агенция „Митници“, Министерство на вътрешните работи и Агенцията за Борба с престъпността на Великобритания. През последните години британските власти отчитат, че предпочитан начин за нелегален превоз на мигранти от Европейския съюз към Великобритания през Ламанша е чрез използването на такъв тип „малки“ надуваеми лодки, които са предвидени за десетина пасажери, но с тях действително се превозват десетки мигранти наведнъж, уточняват от Митниците.

ЛодкиПрестъпните групи, организиращи трафика, купуват евтини, но и некачествени лодки, произведени извън ЕС, които често не отговарят на стандартите за безопасност. Това заедно с претоварването на плавателните съдове е причина за множество инциденти със смъртни случаи на онези, които предприемат опасното прекосяване на Ламанша.

ЛодкиВ отговор на проблема българските митнически и гранични власти предприеха засилен контрол, както и чрез правомощията на директора на Агенция „Митници“ беше издадена заповед за ограничаване на входните точки, през които е разрешено да се извършва вноса на такива лодки. По този начин бяха прекъснати най-честите маршрути за легални доставки, а при опит за контрабанден внос лодките се задържат, допълват от агенцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
08.05.2024 11:40 11:40

Въобще не може да се докаже какво е предназначението на тези лодки

Кирил Милев
Кирил Милев
08.05.2024 20:16 20:16

Сега да не подарим тия конфискувани лодки на Украйна? Какво ни интересува мнението на някаква си Англия? Явно е, че турските лодки са много добри и доста по-евтини – вижте само с какви тъпи аргументибса отказали вноса им..за да се внасят от ЕС и САЩ..

Back to top button