Хасково

Овладяха пожара между Брягово и Родопи

ПожарътГолемият пожар в землищата на селата Брягово, Любеново и Родопи вече е локализиран и почти потушен, съобщи началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Вълчев.  Стихията погълна 2100 дка площ, от които 1200 дка – гори. 

Пожарът избухна първоначално край село Брягово, но много бързо се разрасна и обхвана землищата на Родопи и Любеново. „Тръгнал е от едно старо гробище. Няма причина там да се пали. Няма следи за умишлен пожар от данните на пожарникарите. Така че на този етап само гадаем каква е причината за инцидента.”, коментира директорът на Държавно горско стопанство – Хасково Николай Янчев.

Още снощи фронтът откъм Брягово бе овладян. Днес огнеборците се справиха и с другите огнища към Родопи и Любеново. В гасенето на пламъците се включиха над 200 огнеборци, горски служители, военни и доброволци, които ще останат да дежурят на място.

ПожарътОсвен гасачите на огъня, стихията остави будни стотици жители на трите села, които се притесняваха за домовете си. Тази вечер обаче те ще спят спокойно. 

Това не е първият пожар за последните 10 години в този район. Гората обаче е сравнително ниска и дърветата ще се възстановят бързо, коментира Николай Янчев. 

Haskovo.info припомня, че това е вторият голям пожар в Хасковска област в рамките на една седмица. Първият изпепели 3500 дка гори и лесонепригодни площи на границата с област Стара Загора. Пожарникарите съветват в жегите да не се пали огън на открито и да не се работи със селскостопанска техника на полето, защото само една искра е достатъчна да разпали пожара и да унищожи стотици дка гори.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button