Хасково

Екоинспекцията санкционира общини в Хасковска област

Две общини в Хасковска област са санкционирани през април, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

При проверка на предписание, дадено на Община Ивайловград, е установено, че тя продължава да натрупва битови отпадъци, събирани от системата за организирано сметосъбиране, в местността „Мандалъка“. Даденото предписание не е изпълнено и предстои съставянето на акт.

Наложена е санкция в размер 2 000 лева на Община Хасково за неподдържане необходимото качество на водата на изхода на пречиствателната станция за отпадни води на Регионален център за третиране на неопасни отпадъци за Общините Хасково, Димитровград и Минерални бани в село Гарваново.

През март са дадени предписания на всички общини да се извърши почистване на отпадъци от пътищата и крайпътни обслужващи комплекси със срок на изпълнение до края на месеца. При направените последващи проверки през април е установено, че общините Хасково, Кърджали, Димитровград, Харманли, Свиленград, Симеоновград, Любимец, Тополовград, Ивайловград, Минерални бани, Стамболово, Маджарово, Момчилград, Крумовград, Кирково, Джебел и Черноочене са извършили почистване от отпадъци на пътните участъци от общинската пътна мрежа и са изпълнили дадените предписания.

Дадени са и предписания на общините да почистят речните легла и дерета до края на април. Целта е да не се създават незаконни сметища. Не са установени замърсени терени при извършените проверки на общините Минерални бани, Любимец, Харманли и Свиленград. Предстоят инспекции и на останалите общини.

През изминалия месец са извършени 12 планови проверки на складове за съхранение на пестициди. Дадени са шест предписания на кметовете на Крумовград, Симеоновград, селата Габрово, Звиница, Тънково и Плевун за почистване района на складовете от тревна растителност.

През април от РИОСВ са извършили 183 проверки на 169 обекта. За спазване на екологичното законодателство са дадени 33 предписания за отстраняване на констатирани нарушения или изпълнение на законови изисквания. Съставени са 10 акта за нарушения на екологичното законодателство.

Haskovo.info припомня, че на „зеления“ телефон са приети 24 сигнала. 

24 нови сигнала приеха на „зеления“ телефон на РИОСВ – Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button