Регион

Унищожават 6 300 патици заради огнище на птичи грип в Константиново

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Заразата е засечена в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в симеоновградското село Константиново. Във фермата се отглеждат около 6 300 патици.

С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта, уточняват от БАБХ.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат Константиново и харманлийското село Поляново. В 10-километровата наблюдавана зона влизат димитровградските села Злато поле и Райново, хасковските Александрово, Нова Надежда, Стойково, Родопи и Брягово, Симеоновград и харманлийското село Преславец.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

Заради огнището на зараза в понеделник се свиква Областната епизоотична комисия в Хасково.

Патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве, напомнят от БАБХ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button