Хасково

Майки: В закона има отпуск за кърмачки, но малко хора го знаят

СрещатаКърменето не е нещо модерно, това е естествен биологичен процес, полезен както за бебето, така и за майката“ – около тази теза се обединиха група майки от Хасково, които присъстваха на лекцията на консултанта на Ла Лече Лига в Хасково Мариана Андреева.

Събирането бе по повод Световната седмица на кърменето от 1 до 7 август. Темата на седмицата тази година е „Разбиране на миналото, планиране на бъдещето“, като целта е да се систематизира опитът на поколенията, да се почерпи най-доброто от него и да се пренесат добрите практики и в бъдеще. 

В тази връзка Мариана Андреева представи пред събралите се презентация за традициите в миналото. От нея стана ясно, че полезността от кърменето е била ясна на няколко поколения преди нас.

СрещатаНа протест през 40-те години за деня на детето били издигнати лозунги „До 5 месеца само кърма“, „Биберонът носи зарази“ и „Захранване след 5 месец“. 

За отпуск за майчинство и осигуровки се говорело още в законодателството ни от 1924 година. Днес пък в чл. 166 от Кодекса на труда пише, че всяка майка кърмачка има право на 2 часа дневен платен отпуск, който тя можела да разпределя на два пъти по 1 час и така до 8 месеца, а след това можела да се възползва от тази привилегия след издадена бележка от личния лекар, че бебето е кърмаче. От тази възможност обаче не възползвали много малко майки, тъй като повечето не се връщат на работа преди децата им да станат на една годинка. 

В подкрепа на кърменето е и Наредба на Министерството на здравеопазването от 2010 година, обясни Мариана Андреева. По препоръка на Световната здравна организация здравното ни ведомство задължило педиатрите да подкрепят кърменето поне до 6-тия месец.

В същата насока вече 12 болници в страната станаха „Приятели на бебето“. Това е глобален проект на Световната здравна организация и UNICEF за поощряване на кърменето. Точно преди година хасковските майки поискаха този проект да се осъществи и в областния град, но на този етап идеята е само в рамките на добрите пожелания.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button