Любопитно

Ивайловградчанка представи книга в Свищов

Родената в Ивайловград доц. Тонка Василева представи в Свищов книгата си „Незаличимата диря – съдбата на малоазийските българи“.

Събитието в Художествена галерия „Николай Павлович“ бе част от Националната библиотечна седмица, която започна в Градската библиотека „Проф. Иван Шишманов“.

Поводът за срещата е 110-та годишнината от масовото изселване на българи от Мала Азия и по-конкретно от селата Гьобел и Мандър, които поставят началото на бежанския поток към България. Част от бежанците от тези села се заселват трайно в околностите на Свищов.

КнигаКнигата описва съдбата на малоазийските бежанци. Авторката, потомка по бащина линия разказва за предците, за техния бит, за езика, който ревниво пазят през годините.

Малоазийските българи, живели в над 20 селища на Западна Мала Азия до XX век, са прогонени насилствено от своите домове през 1914 г. Техните потомци се открояват с три черти – дълг към рода, преклонение пред земята и тачене на знанието, пише авторката.

Доц. Тонка Василева завършва Аграрния университет в Пловдив, където е дългогодишен преподавател. Носител е на държавни отличия за своята научна дейност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button