Регион

Реколката от дини – добра, на едро са между 12 и 20 стотинки

Борсата за дини в ЛюбимецС добра реколта отбелязват тази година производителите на дини в Любимец 3 август – световния ден на динята. Макар че празникът не е популярен, има и хора, които са чували за него.

За разлика от предишни лета, тази година в Любимец е спокойно и няма протести срещу ниските цени. Въпреки наводненията и капризите на времето, стопаните са доволни, че са успели да покрият разходите си и се надяват в края на сезона да отчетат и печалба.

На най-голямата динена борса в региона – тази в Любимец цените на едро вървят между 12 и 20 стотинки за килограм в зависимост от сорта и пазарлъка. Остават около 2 седмици до приключването на продажбите, но ще се справим, казва Янка Гълъбова. Тя издържа семейството си със земеделие. Янка предпочита да не продава на дребно, защото така се разваля вида на микробуса и трудно се пласира на едро стоката. За сметка на това обяснява как се познава хубавата диня. Освен звука на „твърдо и кухо“ при почукване, трябва да се знае, че страната, която е стоята на земята, трябва да е жълта, а не бяла.

На няколко метра от Янка е бай Кольо. Никола Филипов е сред доайените на производството на дини в Любимец. Към съветите допълва, че цвета на динята отвън не трябва да е прекалено блед, но не бива да е и прекалено зелена.

И двамата производители, както и останалите им колеги на борсата в Любимец, са категорични, че по-хубаво от родното производство няма. И въпреки че магазините в България са пълни с гръцки дини, южните ни съседи често прескачали до Любимец, за да си купят нашенски.

Още за дините от Любимец вижте във видео репортажа

 

Борсата за дини в Любимец

Янка Гълъбова

 

Борсата за дини в Любимец

Никола Филипов

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button