Любопитно

Изявени музиканти с концерт „Владигеров и Сметана“ в Хасково

Концертът „Владигеров и Сметана“ ще се състои на 20 май от 18:30 часа при свободен вход в театър „Иван Димов“ в Хасково.

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 г. от рождението на емблематичния чешки композитор Бедржих Сметана.
По този повод трима талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България със знакови творби на двамата велики композитори. Досега турнето премина през София, Пазарджик, Шумен и Габрово.

Тримата изпълнители Стоимен Пеев – цигулка, Атанас Кръстев – виолончело и Мартина Табакова – пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век“ на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години. То е и първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело.

В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.
Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button