Регион

Откриват сигурна зона за непридружени деца в Харманли

Официалното откриване на Сигурна зона за непридружени деца в Регистрационно-приемателен център в Харманли ще е на 16 май.

Събитието се организира от УНИЦЕФ България, съвместно с Държавна агенция за бежанците, Посолството на Швейцария у нас, Международна организация по миграция – България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция на Швейцария.

Очаква се в официалното откриване да участват Илияна Йотова – вицепрезидент на България, Калин Стоянов – министър на вътрешните работи, представители на Министерството на труда и социалната политика и на Министерството здравеопазването, Н. Пр. Раймунд Фурер – посланик на Конфедерация Швейцария в България, Мариана Тошева – председател на Държавната агенция за бежанците, Теодора Иванова – председател на Държавната агенция за закрила на детето и Кристина де Бройн – представител на УНИЦЕФ в България.

УНИЦЕФ България работи за укрепване на системите за прием и закрила на детето, като подобрява капацитета на институциите за подкрепа на деца бежанци и мигранти, включително непридружени и разделени от семействата си деца.

Сигурната зона в най-големия приемен център в Харманли е трета в страната, създадена в отговор на нуждата за предоставяне на качествена закрила и грижа за непридружени деца и подкрепа в тяхната интеграция.

Зоната е с капацитет 98 деца с възможност за удвояване в случай на криза. Тя разполага с обособени помещения за момичета и деца с увреждания, два офиса, столова и всекидневна. Създадените условия дават възможност всяко дете да получи подходяща грижа и закрила, подкрепа за настаняване в социална услуга и получаване на статут на бежанец, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button