Регион

Приемат заявления по нова процедура за подмяна на старите печки в Димитровград

Приемът на документи за кандидатстване по нова процедура за подмяна на печките на твърдо гориво в Димитровград започва от 20 май и ще продължи до 31 юли, съобщават от общината.

Кметът Иво Димов отчете голям интерес от гражданите по време на първия подобен проект, чиято основна цел е подобряване качеството на атмосферния въздух.

Документи се подават всеки работен ден от 9:30 до 18 часа на адрес: Димитровград, ул. „Цар Симеон“ № 5 В. Те могат да се получат от офиса на проекта, от информационния център в общината или да бъдат изтеглите от сайта на кметството. При представяне на всички изисквани документи се дава регистрационен номер на кандидатстващия.

ПресконференцияГражданите могат да получат допълнителна информация всеки работен ден и на телефон: 0882 548 736 от 9:30 ч. до 18 ч.

Всички образци на документи и изисквания могат да се видят и изтеглят от сайта на община Димитровград – ТУК.

Кой може да кандидатства

Физически лица, собственици или съсобственици на имот с жилищно предназначение в едноетажни или многоетажни жилищни сгради, в който имот за отопление се използват уреди (печки, котли, камини) с дърва и въглища. Жилищният имот трябва да се намира в регулационните граници на населените места в община Димитровград.

Физическите лица имат възможност да кандидатстват, като изберат един от следните варианти съобразно конкретните обстоятелства:

· Физическото лице кандидатства за подмяна на отоплителен уред на дърва/въглища в жилището си с ново отоплително устройство.

· Група от две или повече физически лица собственици на самостоятелни имоти – жилищни обекти в жилищна сграда, които до момента на кандидатстването се отопляват самостоятелно с уреди на дърва/въглища, могат да кандидатстват за прилагане на общо колективно решение за локално отопление и да заменят отоплителните си уреди на дърва/въглища с едно общо отоплително устройство за всички жилищни обекти на лицата от групата.

· Група от физически лица собственици на самостоятелни жилищни имоти в многофамилна жилищна сграда, които ползват общо локално отопление с дърва/въглища, могат да изберат един от следните варианти:

– едно отоплително устройство за всички имоти в групата, или

– отделни отоплителни устройства за всеки от имотите в групата, или

– отделни отоплителни устройства за някои от имотите в групата и едно общо отоплително устройство за общо локално отопление за останалите.

Задължителни условия за участие

Всеки кандидат трябва да отговаря на определените за проекта изисквания, както следва:

1. Да декларира писмено, че:

– желае да подмени отоплителното си устройство/а на дърва/въглища с конкретно посочено от него ново/нови отоплителни устройство/а, допустимо/и съгласно Поканата за кандидатстване.

– е съгласен да предостави безвъзмездно на общината отоплителното/ите устройство/а на твърдо гориво с цел последващо предаване за рециклиране;

– ще използва новото отоплително устройство в посочения имот най-малко до изтичане на период от 3 години;

– в имота не са извършени сходни инвестиции за подмяна на отоплително устройство за битово отопление, финансирани от друг европейски проект.

2. Да подпише договор с общината след одобрение за участие в проекта.

3. Да е заплатил дължимите към момента на кандидатстването местни данъци и такси за недвижимия имот, в който ще се подменя отоплителният уред.

4. Да изгради за своя сметка отоплителна инсталация и други връзки, ако няма изградени такива, ако кандидатства за отопление чрез отоплителен уред изискващ такава инсталация.

Физическите лица имат право да кандидатстват за:

– едно отоплително устройство на пелети, или

– максимум три климатика, независимо от мощността им, или

– една термопомпа „въздух-вода“, или

– една термопомпа „вода-вода“.

За радиатори има право да кандидатства лице, което е избрало едно от следните отоплителни устройства: пелетна камина с водна риза, пелетен котел, термопомпа въздух-вода, термопомпа вода-вода. Кандидатът може да избере до три радиатора, независимо от размерите.

За улеснение на избора е публикуван електронен калкулатор, с който може да се изчисли какъв е най-подходящият отоплителен уред съобразно характеристиките на жилището на кандидата на адрес – ТУК.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button