Хасково

Все повече хора имунизират себе си и децата си в Хасковско

Ваксиниране, илюстрация53,77% е имунизационният обхват в област Хасково за първото полугодие на годината. Това е с 10 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха за Haskovo.info от Регионалната здравна инспекция. На практика това означава, че повече от половината, подлежащи на ваксинация, са го направили. 

Извършени са 10 330  задължителни планови имунизации и 11 092 реимунизации или общо 21 442, уточни началникът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Снежана Иванова.

Преки наблюдатели на този процес са личните лекари. Според д-р Марио Янакиев една от основните причини да се увеличи броят на имунизираните в региона е мярката, която въведоха социалните да отпускат детски добавки само срещу бележка за имунизационния статус на пациентите. „Това мобилизира най-вече ромското население“, коментира д-р Янакиев. Има разбира се много отложени имунизации, но те са по болест или други противопоказания, допълни той. 

За високия процент ваксинирани говори и липсата на наложени глоби на родители, отказали да имунизират децата си, за разлика от други региони в страната. Според Закона за здравето санкцията е от 50 до 100 лева за първо нарушение и два пъти по-голяма за повторно.

Най-висок е процентът на имунизираните през първото полугодие на 2012-та при новородените деца в родилните отделения. 815 от 849 са с поставена БЦЖ – имунизация. 

По данни на РЗИ – Хасково 91,5% са децата, които тази година вече имат ваксина против вирусен хепатит тип Б. 88% са обхванатите малчугани, които подлежат на имунизация против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и ХИБ с петкомпонентна ваксина. Реимунизираните са 82 на сто.

С увеличаването на възрастта процентът на ваксинираните в региона намалява. 46,98% са 6-годишните, реимунизирани против дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. Реимунизираните против тетанус и дифтерия пък са едва 30,44% или 6 342 от общо 20 833лица. Тук влизат и лица над 18 години, които рядко ходят на профилактичен преглед, коментира общопрактикуващият лекар. Тава е една от основните причини процентът на имунизираните да намалява с увеличаването на възрастта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Аз
Аз
08.08.2012 12:05 12:05

Аз съм против ваксинациите – не виждам някакъв смисъл в тях.

Back to top button