Регион

И в Свиленград вече пазят блатното кокиче

Защитената местностЦялостно ограждане на защитената местност „Лозенски път“ край Свиленград, където се намира  едно от най-големите находища на блатно кокиче в Южна България и най-голямото в Източните Родопи, вече предпазва популацията на ценния растителен вид. Оградата възпрепятства навлизането на стада домашни животни в границите на находището.

Стойността на инициативата е над половин милион лева. Първоначално идеята бе частично ограждане на терена, съобщават от общинска администрация. В последствие обаче била поставена още 1175 метра телена ограда,  за да се спре напълно навлизането на тревопасни животни, унищожаващи  лековитото растение. 

За съхраняване на уникалните си природни дадености Община Свиленград разработи и реализира проекта за възстановяване и опазване на находището на блатно кокиче, чиято популация бе частично унищожена от липса на влага, от земеделски дейности и свободна паша на домашни животни. Инициативата започна през есента на 2009 година и приключи напълно преди дни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button