Регион

12 000 опитаха да влязат незаконно в страната, откриха сигурна зона за деца в Харманли

Около 12 000 мигранти са опитали да преминат незаконно българо-турската граница от началото на годината, като за същия период на миналата година те са били 42 000, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който участва в откриването на Сигурна зона за непридружени деца в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли.

По неговите думи в същото време има много по-малко задържани във вътрешността на страната. „Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със запълнен капацитет не повече от 25%“, добави Стоянов.

Вътрешният министър обясни, че е трудно да се установи дали едно лице е пълнолетно, или не, тъй като отговорността впоследствие е различна. Това ставало благодарение на доброто взаимодействие с всички партньорски служби.

БежанциКакто Haskovo.info писа, Сигурната зона в най-големия приемен център в Харманли е трета в страната, създадена в отговор на нуждата за предоставяне на качествена закрила и грижа за непридружени деца и подкрепа в тяхната интеграция.

Зоната е с капацитет 98 деца с възможност за удвояване в случай на криза. Тя разполага с обособени помещения за момичета и деца с увреждания, два офиса, столова и всекидневна. Изграждането й струва 1.6 млн. лв., които са осигурени от Швейцарския департамент по миграция.

БежанциЦентровете на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет са запълнени на 30%. 3 843 непридружени деца са потърсили закрила в България през 2023 г. 1 995 от тях са от Сирия и 1 667 от Афганистан. От началото на 2024 г. до днес те са 416.

БежанциКъм 16 май в РПЦ-Харманли има настанени 318 лица, търсещи закрила, основно от Сирия. От тях непридружените децата са 50.

БежанциВ откриването на сигурната зона участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова – вицепрезидент на България, Н. Пр. Раймунд Фурер – посланик на Конфедерация Швейцария в България, Мариана Тошева – председател на Държавната агенция за бежанците, Теодора Иванова – председател на Държавната агенция за закрила на детето и Кристина де Бройн – представител на УНИЦЕФ в България.

Откриват сигурна зона за непридружени деца в Харманли

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Симо
Симо
16.05.2024 14:09 14:09

Не са се опитали да влязат а митко трафиканта ги води.Митко и марианка съсипаха агенцията и окрадоха парите от държавния бюджет и по проектите.Довиждане гниди такива!Това ви беше за последно!

Back to top button