Хасково

Глобиха 12 абитуриенти за „висене“ от прозорците на колите

12 абитуриенти са санкционирани в Хасковска област за неспазване на Закона за движение по пътищата, съобщават от полицията.

8 акта и 5 фиша са наложени за показване от прозорците и люковете на автомобилите и за надуване на клаксони.

Санкциите са съставени по време на изпращането на зрелостниците от училищата. Пътните полицаи предупреждават, че проверките ще продължат и съветват младите хора, че ще бъдат безкомпромисни при подобни неразумни прояви.

Въпреки мерките, всяка година се случват по-леки или по-сериозни инциденти, свързани с младежката самонадеяност, неумението за справяне с конфликтни ситуации или загуба на самоконтрол, вследствие на изпития алкохол, отчитат от областната дирекция на МВР.

В навечерието на абитуриентските балове ще бъдат проверени увеселителните заведения, маршрутите на придвижване и движението в районите на училищата. Полицаите ще следят за недопускане на пътни инциденти и употреба на алкохол от страна на водачите.

Униформените са планирали извънредни мерки, свързани с организацията на движението в района на парк „Кенана“ в Хасково. Навлизането на МПС от 21 и 25 май ще бъде разрешено само за автомобилите, превозващи абитуриенти. За целта, на отбивката за двата хотелски комплекса ще има полицейски автопатрул, който ще пропуска само автомобилите с абитуриенти. Придружаващите ги коли няма се допускат и следва да бъдат паркирани на подходящи места без да затрудняват движението. След като придвижат младежите до увеселителните заведения, автомобилите следва да напуснат районите на заведенията в посока улица „Стара планина“, посочват от полицията.

Пътните полицаи няма да допуснат паркиране на МПС на улица „Стара планина“ и пред входа на парк „Кенана“.

Поради очакваното голямо струпване на хора ще бъде осигурен транспортен коридор в случай на необходимост от придвижване на линейки и пожарни, по който ще бъде забранено преминаването на МПС и пешеходци.

Пътните полицаи призовават младите хора да се съобразят с няколко правила за безопасност:

Внимателно преценете възможностите си, когато употребявате алкохол. Трудно е да контролирате личното си поведение, когато сте пили и можете да направите неща, за които после ще съжалявате или ще оставят неприятно последно впечатление у приятелите, с които се разделяте. Освен това, при прекомерната употреба на алкохол, рискувате да станете некрасива или смешна гледка в очите на околните.

Опасни инциденти стават и когато абитуриентите тръгват да се придвижват с автомобили на приятели. Неприятно би било да свързвате абитуриентската си вечер с травма или по-тежко увреждане.

При никакви обстоятелства не се съгласявайте да ви вози човек, за когото предполагате, че е употребил алкохол или е неправоспособен. Вие също не шофирайте в нощта на бала. Дори и да не сте употребили алкохол, празничната еуфория ще отслаби контрола ви и може да ви провокира към движение с висока скорост и рискови маневри. По-добре ползвайте такси.

Не се качвайте в автомобил с повече хора от определения брой места. Напомняме, че возенето на предния капак и надвесването през прозорци и люкове на автомобила е извънредно опасно и ще бъде строго санкционирано от пътните полицаи.

Отговорността на родителите и близките също е голяма. Съветът към тях е да не предоставят личния си автомобил на своите пораснали деца – абитуриенти. Дори да са правоспособни те са в особено емоционално състояние и могат да допуснат грешки.
Предвидете, че те могат да вземат автомобила и без ваше знание и съгласие. Затова при тръгване на абитуриента от дома, проверете дали ключовете на автомобила – основни и резервни, са налице. Най-разумно би било да осигурите трезвен водач, който да осъществява придвижването на младежите в празничната нощ.

Настоявайте вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях. При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да звъните на полицията – на тел. 112.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button