Любопитно

Хасковските ловци отчетоха увеличение на дивеча

Ловно-рибарското сдружение в Хасково проведе годишното си събрание, като членовете на организацията са над 1 500.

Всички са дали своя принос за успехите в стопанисване и ползване на дивеча, посочи в доклада си председателят на Управителния съвет Желязко Живаков.

Закупеният дивеч за разселване е на стойност над 38 000 лв. Ловните полета са обогатени с 1 175 колхидски фазана, 82 яребици, 119 кеклици. Дружината в Узунджово пусна сред природата и 20 заека. Повече от 42 000 лв. са вложени в подхранване на дивите обитатели.

ЛовВ резултат на инициативността на дружините сега сдружението има 21 чакала за лов, 661 хранилки за пернат дивеч и 76 за едър. Изградените 20 волиери за доотглеждане на млади птици отговарят на изискванията Изпълнителната агенция за горите. Всички дружини имат свой ловен дом.

ЛовПовече от 70% от ловците участваха в провеждането на таксацията, която показа тенденция на устойчиво увеличение на дивеча. Благородният елен достигна 99 броя, еленът-лопатар – 85. 30 възрастни и 16 приплоди се отглеждат в ограждение на площ 900 дка край село Пчелари. Очаква се пролетен прираст от 22 кошути. Запасът от сърни е над 2 000. Благодарение на проекта на НСЛРБ и съвместната ни работа с фондация „По-диви Родопи“ еленът от мит се превърна в реалност, посочи Живаков.

ЛовДивата свиня, която се ловува най-интензивно, е вече 828 броя, близо 5 000 са зайците. В резултат на положените грижи са увеличени количествата на фазана, яребиците и кеклиците. През отчетния период няма инциденти, засилват се мерките срещу бракониерството на територията на сдружението.

Дружината в Сърница получи подарък за изградения нов ловен дом. Божидар Русев и Цвятко Гогов от село Силен бяха отличени за уцелените вълци. Грамоти получиха и Хабиб Юсеин от Елена, Живко Фотев от Александрово. Димчо Колев взе награда за положените от него грижи за сочен фураж за еленовото стопанство край село Пчелари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button