Любопитно

Златина Тодорова спечели приза „Млад библиотекар на годината“

Златина Тодорова от Димитровград спечели приза „Млад библиотекар на годината `2023“ на националните библиотечни награди на Българската библиотечно-информационна асоциация, съобщават от общината.

Наградата й беше връчена на официална церемония в София. Златина беше номинирана от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ за работата й като библиотекар в Детския отдел.

През изминалата година Тодорова реализира множество прояви, свързани с насърчаване на четенето, което води до повишаване на обществения авторитет и имидж на библиотеката в Димитровград.НаградаЗлатина Тодорова е родена на 08.02.1991 г. През 2013 година завършва бакалавърска степен по „Български език и география“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работи като библиотекар в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ от 2019 година. Завършва успешно обучение по медийна грамотност през 2021 година. От постъпването си, до сега, Златина работи в Детски отдел, където усвоява и надгражда уменията си в библиотечната работа, а педагогическото и образование и помага при работата с деца.

Споделяйки веруюто на екипа ни, че читателите трябва да се „отгледат“, тя работи изключително за повишаване на атрактивността на Детския отдел и достигането на библиотеката до малките читатели по всевъзможни начини. Пример за горното са инициативите „Първа среща с детските книги“ насочени към децата от детските градини /през 2023 г. са достигнати 282 деца/ и „Книжни пътешествия“, в които раници, пълни с подходящи за възрастта книги, промотирани по интересен начин „гостуват“ на класове от училищата в града и общината /достигнати 138 деца/.

Заедно с библиотекарите Милена Николова и Десислава Кемилева, традиционно провеждат „Празник на буквите“ за първокласниците /проведен през 2023 г. с 9 класа/. По специално създаден сценарий и с предварително подготвени тематични игри, децата отпразнуват грамотността си и получават първите си читателски карти. Практиката показва, че голяма част от тях, се завръщат в библиотеката като читатели.

За да бъде преживяването на децата по-достоверно, Златина не се страхува да се превъплъщава в различни роли – на Приказната фея, на Злата вещица, на Коледен елф, на Принцесата на пролетта / есента и др. Децата се потапят във вълшебството на приказките и реагират чистосърдечно с прегръдки и широко отворени очи. „Ти не миришеш на човек, ти си истинска фея“ – получи Златина като обратна връзка от една малка читателка.

Разнообразни са методите за достигане на читатели и повишаване на интереса към четенето, които Златина Тодорова и колегите и от Детски отдел използват. Разбира се, най-наситена е програмата по време на Маратона на четенето и Националната библиотечна седмица. През 2023 г. в рамките на тези национални инициативи, Златина реализира състезания по четене на стихове и приказки, празнични литературни утра за известни писатели с викторини и игри, драматизация по „Мамино детенце“, „Бърканица в приказките“ – интерактивна игра, „Флашмоб с приказни герои“, организира срещи с известни детски писатели като Ивелина Радионова, Милен Хальов, Марин Трошанов, Цвета Брестничка, Радостина Николова и др.

Част от другите инициативи през 2023 година са състезанието „Търсачи на съкровища“, 2 Математически състезания, работилници, възстановка на Бъдни вечер и др.

В рамките на „All digital weeks“- 2023 бяха достигнати 294 ученици от 6 училища в града, внедрявайки нови услуги за учениците от 2 до 6 клас – демонстрации на работата с 3D принтер, обучение и работа с 3D писалки и VR очила.

Лятната програма за 2023 г. „Летни приключения в Библиотеката“, която Златина Тодорова, заедно с колегите си организира и реализира, отчете над 800 посещения.

Усилията и желанието, които Златина Тодорова влага в работата си имат своите цифрови измерения – през 2022 г. Детския отдел удвои броя на читателите си, а през 2023 г. стойността на този показател се увеличи с още 200 броя.

Всичко горепосочено считаме за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките и принос за издигането на авторитета на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград.

В резултат на богатата дейност на Златина Тодорова и неуморната и работа, както и смелостта и да екпериментира и внедрява иновативни услуги и практики за достигане на ползвателите, се повишава значимостта и видимостта на библиотеката в обществото. Детският отдел на библиотеката се превръща във все по-популярно и притегателно място за деца и родители, и желан партньор за училища и учители от града и общината. Това е и безспорен принос в изграждането на положителна визия на библиотеките и по-силното им присъствие в медиите и местната общност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button