Хасково

Бай Атанас – шапкаря отпразнува 103-тия си рожден ден

Атанас СтояновХасковлията Атанас Стоянов навърши 103 години. Най-възрастният жител в общината духна свещичките на тортата в компанията на роднини, съседи и приятели. 

Той не скри собственото си учудване, че е доживял до 103 и  си пожела да е в добро здраве и на следващия 12 август.

Рожденикът има син и дъщеря, 3-ма внуци и 2-ма правнуци – 22-годишният Александър и 3-годишната Елица, която присъства на днешния празник.

Бай Атанас – шапкаря никога не е спазват хранителен режим, пийва по глътка ракийка, не отказва и биричка. През целия си живот обаче не е пушил.

Атанас Стоянов е роден в Лозенград, най-голям от общо 3 деца. Бил е на около 4 години, когато родителите му са се преселили първоначално в Бургас, а след това в русенско село. Баща му обаче загинал на фронта и майка му се установила в Хасково, където са живеели братята й. Малкият Атанас започнал да чиракува при вуйчо си като шапкар. По-късно завършил Търговската гимназия в Пловдив, откъдето има майсторско свидетелство. Съпругата му пък е завършила шивашки колеж в София. Малко след като се оженил, той отворил и шапкарска работилница в центъра на Хасково. Правил е шапки за Димитър Иванов- Лицо и за всички известни хасковлии. Станал заможен човек. След 1944 г. правели основно ученически барети и фуражки, а всички в Хасково и региона знаели шапкарницата на бай Атанас.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
хасковлия
хасковлия
12.08.2012 17:38 17:38

още бях на 8 г когато живеехме на ул антим 1 и помня байю атанас той живееже на сегашната г кирков в малка кокетна къщурка жена му не помня името и беше хубавица дъщеря му емилия я помняоще като ученичка в прогимназията приятелки и бяха надежда карадимова и донка тяхна съседкамисля че после емилия се омъжи за стьопката автомобилен инструктор

Хасковлийка
Хасковлийка
12.08.2012 22:00 22:00

И къде точно се е намирала работилницата столетника?

Back to top button