Любопитно

Изкуствен интелект ще разпознава птици

Нови изследвания на биологичното разнообразие се провеждат в района на села в Сакар.

Полевата работа е възложена от екип от експерти на Българското дружество за защита на птиците и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Новост са акустичните изследвания със сензори, които ще бъдат допълнени от традиционни преброявания на обитателите на природата, направени от различни точки.

След аудио записи на птичите гласове учени от Института по анализ на промените в биоразнообразието „Лайбниц“, базиран в Бон, ще създадат алгоритъм. След обучение изкуственият интелект ще разпознава птици по техните гласове, обясни Стойчо Стойчев, директор природозащита в БДЗП.

Проучванията в Сакар са част от мащабен проект, който обединява 23 партньора от 10 европейски страни и от Перу, и ще продължи до 2026 г. Мултидисциплинарният екип се състои от еколози, агрономи, орнитолози, ентомолози, почвоведи, биохимици, експерти по геопространствени и акустични данни, икономисти, природозащитници.

На основата на резултатите на фермерите и заинтересованите обществени групи ще бъдат предоставени препоръки за управление на земеделски земи, което ще увеличи биоразнообразието. Другата цел е да се подпомогне развитието на политиките на ЕС за биологичното разнообразие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button