Хасково

Четирима инспектори в ИАРА – Хасково отговарят за 2 200 водоема

Милчо Милчев на фона на картата с 2200 водоемаЧетирима инспектори на практика следят за бракониери във водоемите на Хасковска област. По щат те са шестима, но един е в болнични, а още един – в отпуск. За да се справят със всичките 2 200 водоема в региона са нужни поне 9 инспектори.

Броят на служителите е малък от известно време насам, въпреки че реално щатовете в Агенцията по рибарство и аквакултури не са променяни през последните години. Причината е в увеличаването на администрацията.

Въпреки малкото инспектори, от началото на годината ИАРА – Хасково е съставила 180 акта на бракониери, съобщи директорът й Милчо Милчев. Само през юли са заловени 24 хрилни мрежи с обща дължина 1 290 метра и две гумени лодки.

В същото време, както Haskovo.info писа, тази година е регистриран рекорд по издадени риболовни билети. До края на юли броят им е 8 353 при нормален за цялата година едва 7 500.

Според Милчев причината е в засиления контрол, а и в повишените санкции. Между 2 и 5 пъти се увеличават глобите за бракониери след влизането в сила на новия закон за рибарство и аквакултури от миналата седмица. Така най-малките санкции, които досега бяха между 50 и 100 лева, вече ще са от 200 до 500 лева. Такива са например глобите за заловен рибар без билет. За ловене на риба с мрежи санкцията е между 1 500 и 3 000 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
15.08.2012 8:52 8:52

Милчев първо не е директор,второ като не му отърва да си въри,лешояди само играят комбина с големите бракониери…

Анонимен
Анонимен
15.08.2012 9:00 9:00

Д-р Милчо Милчев сгащва рибар по време на забранителния период.
– Каква е тая кофа, пълна с риба. Вие бракониерствате! Веднага глоба!
– Не бе, началник, това са ми домашните любимци. Гледам си ги у нас в аквариум и ги вадя на разходка веднъж седмично. Пускам ги във водата и след 15-ина минути като им свирна те се прибират обратно в кофата.
– Абе, ти баламосваш ли ме! Я пускай рибата във водата да правим експеримент.
След 15 минути….
– Айде, бе!
– Какво айде!
– Ами рибата…
– Каква риба?

Гост
Гост
28.09.2012 15:21 15:21

Всички сте компетентни пред клавиатурата. Като дойде време обаче за очи в очи, започвате да намирисвате.

Анонимен
Анонимен
01.10.2012 18:27 18:27

Кой и за какво да намирисва. Не мислите ли че ИАРА най-много намирисва. Как може рибари с една или две умрели плувки да бъдат тълкувани като бракониери, а мрежовите разбойници, незакачани ? Тук е мястото да се уточни, кой е бракониер и кой не. Смятате ли че един „Бракониер“ с въдица, може да е заплаха за рибата, като цяло, а ония с мрежите не ? Има рекорд по издаването на риболовните билети, защото обикновенния рибар бива жестоко притискан, за разлика от едни други „рибари“. Ние, въдичарите сме послушни зайчета и търпим наглото безобразие на държавата ни, незнайно обаче докога. Иначе всичко в държавата май е ОК, щом за риболовните билети законите се прилагат. Аз съм от Тракиец, тук най – редовно има присъствие на ИАРА, но след тях по-голямо присъствие на мрежари. Да хващат ги, но само определена част от тях, обикновено чужди, не техни. Да поясни д-р Милчев, колко са хванатите и на-вече наказани бракониери с мрежите, не да води статистика колко билета има издадени. Много ясно че те ще са голям брой, защото натиска от страна на ИАРА е голям, за разлика от този на мрежарите. Да, всички намерисваме, но най много вие. Не забравяйте само факта че има една сформирана група с голям брой участници от 4 града и няколко села, която следи редовно действията на ИАРА . Всеки един материал, макар и не толкова съмнителен се записва от разстояние с камера. Многобройни са и оплакванията от редовните рибари, за нелоялно отношение от проверяващите. До сега са регистрирани някои нарушения на ИАРА, според действащите закони на Република България. Ние ще продължим неуморно, безотказно и без почивка, да следим поведението на ИАРА. При събиране на голям брой нарушения от тяхна страна, ще сезираме съответните органи. Същевременно с това, ние ще изпратим материалите и в Международен Съд, с цел недопущане, укриване на нарушения от страна на по-визшите инстанции в България.

Back to top button