Хасково

Инспекцията по труда с кампания заради ръст на злополуките, най-рисково е строителството

Най-рисковият отрасъл за трудови злополуки е строителството, заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ Екатерина Асенова в Хасково.

Тя обясни, че при строително-монтажни работи и необезопасени конструктивни отвори се случва например падане от височина. Само преди три седмици в страната е имало две тежки злополуки с падане в асансьорни шахти с летален изход.

От миналата година се отчита зачестяване на трудовите злополуки и на тези със смъртен изход. По тази причина от февруари тази година Изпълнителната агенция е започнала превантивна кампания под мотото „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“.

КонференцияДнес в областната администрация в Хасково се проведе регионална конференция, посветена на безопасността и здравето при работа. Тя се провеждат с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика.

Асенова посочи, че се наблюдава негативна тенденция за тотално подценяване на правилата за безопасност и здраве при работа. Компромисът, който работещите правят с тях се отчита като основната причина за високия трудов травматизъм в страната.

От кампанията на Инспекцията по труда вече се забелязвал положителен ефект. От януари миналата година до 21 май трудовите злополуки със загинали са били 31, а за същия период на тази година те са 19. Целта е постигането на нулев трудов травматизъм.

От Инспекцията отчетоха, че има работодатели, които са ангажирани и за тях човешкият капитал е в пъти по-важен от печалбата, но имало и такива, които все още тотално подценявали правилата за здраве и безопасност.

КонференцияHaskovo.info припомня, че през последната година трудовите злополуки в Хасковска област са 47 с четирима загинали.

47 трудови злополуки с четирима загинали за година в Хасковско

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хасковлия
Хасковлия
23.05.2024 15:34 15:34

Тези от Инспекцията по труда само си плюнчат пръстите !

Back to top button