Хасково

Отслужиха молебен година след възобновяването на строежа на църквата в „Орфей“

Отец Никола отслужи благодарствен молебен и водосвет по случай една година от възобновяване на строителните дейности на храма „Свети Иван Рилски“ в хасковския квартал „Орфей“.

„Предстои завършването на основната част на храма. В момента се прави покривната част над балкона. Отлети са от бетон двете покривни части – южната и северната дъга на храма. След като се направи западната част над балкона, остава източната част на олтара. Тогава ще бъде завършен и самият купол отгоре. Това е краят на първия етап на строителството на храма“, разказа свещеникът.

През втория етап предстои да се покрие предната част на църквата и да се изгради камбанарията. „Желанието ни е до края на тази година да можем да покрием основната част на храма. Всичко зависи от финансите. От майсторите и от специалисти научавам, че едната трета от всичко е грубият строеж. Двете трети предстоят. Ако можем за година и половина да вдигнем храма, следователно още може би година и половина – две остават да довършим и да стане един напълно действащ храм. Това ще стане с Божията помощ и с помощта на дарителите“, допълни отец Никола.

ЦъркваТой обясни, че количествено-стойностна сметка е правена за грубия строеж, но отделно има оборудване на храма, иконостас и много други неща, за които за момента не може да се състави такава сметка. „След първоначалния ентусиазъм даренията позатихнаха, но всеки месец хора се включват и помагат. Молим се на Бог дано да се намерят дарители, за да можем да завършим поне грубия строеж и да покрием църквата“, завърши председателят на църковното настоятелство.

В навечерието на годишнината отец Никола направи равносметка на даренията за църквата. Средствата в дарителската сметка при възобновяването на строежа са били 133 640 лева, като до края на годината са достигнали 256 138 лева. Разходите за 2023 г. са 108 000 лева.

В началото на 2024 г. сумата в сметката е 148 138 лева. Досега през годината са постъпили 24 797 лева, а разходите са 74 264 лева, като в сметката са налични 98 671 лева.

Това е равносметката без даренията от фирми и граждани на строителни материали за над 700 000 лв.

Дарителска сметка: Църква „Свети Иван Рилски“
Уникредит Булбанк BG90UNCR70001522636841

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button