Регион

Чужденците от дома в Любимец спират временно стачката

Домът в ЛюбимецВременно да спрат гладната си стачка са решили недоволстващите чужденци от дома за временно настаняване в Любимец. Причината е, че са получили обещание следващата седмица 20 от тях да бъдат изведени от дома.

„Повечето стоим тук два месеца, два месеца и половина. Казват ни, че това са правилата тук, но ние им казваме, че бягаме от много лоша ситуация в Сирия – държава под бомбадировки и нямаме представа какво става с нашите родители, братя и близки. Тук сме затворници„, каза пред Haskovo.info сириецът Месаф, който е сред гладуващите.

Домът в Любимец

Йотко Андреев (вляво)

Според недоволните сроковете за преместване в домове за бежанци или връщане обратно в Турция, от където са влезли в страната, трябва да бъдат доста по-кратки.

Всяка седмица 15-20 от чужденците се извеждат от дома. Ние се стараем и с Агенцията по бежанци поредните молби да се вземат всяка седмица. Те подават молби не веднага като влезнат при нас, а в по-късен етап. Тази седмица се е наложило да вземат с 5 по-малко. То се има предвид и капацитета и служители и трябва всички законови рамки да се спазват“, обясни директорът на специалните домове в България Йотко Андреев.

В крайна сметка на чужденците е обещано, че следващата седмица на два пъти ще се извеждат хора от дома и те са решили да прекратят временно стачката. Готови са обаче отново да гладуват ако сроковете не се съкратят.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button