Регион

Хасковските тракийци – на Петрова нива

Събор край Маджарово, архивГоляма група на Тракийското дружество в Хасково, водена от председателя Кирил Сарджоев, замина рано сутринта за Петрова нива край Малко Търново. Двудневен национален възпоменателен събор там ще отбележи 109 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Заедно с хиляди потомци на тракийски бежанци от цялата страна хасковлии ще се преклонят пред мемориала на загиналите за свободата на Отечеството.

Програмата предвижда преход по маршрута „По комитските пътеки“, научна конференция на тема „Исторически и съвременни проекции на Преображенското въстание“, организирана от Тракийския научен институт , заупокойна панихида в памет на загиналите преображенци, тържествена заря-проверка.

Организатори на събора са община Малко Търново и Съюзът на тракийските дружества в България. Традиционната проява на историческото място е под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button