Хасково

Пожарната с предписания за кметовете заради паленето на отпадъци

Пожар, илюстрацияПаленето на нерегламентирани сметища зачестиха. Само през последната седмица техният брой е над 10, съобщиха за Haskovo.info от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Не са единични случаите на огнени инциденти, причинени от недобре загасени огнища след варене на буркани със зимнина. Последният случай е от неделя. В хасковското село Узунджово се е запалила къща. Изгорели са 2 кв.м. от покрива на жилището. Опушени са  10 кв. м. стени и покъщнина.

В тази връзка и по повод прогнозите на НИМХ – БАН, че следващите дни са изключително рискови по отношение на пожарната опасност за област Хасково, от пожарната разпратиха писма до кметовете на общини с предписания. 

Огнеборците умоляват и гражданите да не палят отпадъци и сухи треви и да не хвърлят незагасени цигари.  
От пожарната препоръчват да не се извършват ремонтни работи по газопрoводи, електропроводи и други комуникации и съоръжения, преминаващи през земеделски земи с узрели посеви и горски масиви. Изключения се допускат само при аварии и природни бедствия, след съгласуване с пожарната.  

Всеки, който забележи пожар може да сигнализира на спешния телефон 112 или директно в оперативния център на Областното управление на пожарната на телефон 038/629 112 като съобщи точното място на пожара, какво гори и какво е застрашено.

Кметовете на общините да актуализират информацията за наличната техника в съответното населено място, която може да се използва за ограничаване на горски полски пожари, препоръчват още огнеборците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button