Хасково

НАП – Хасково събра над 19 млн. лв. просрочени задължения

19 110 000 лева просрочени задължения от данъци и задължителни осигурителни вноски са събрани за първите 4 месеца на годината, съобщават от офиса на НАП в Хасково.

Това е с 2% повече спрямо същия период на миналата година. Общо за страната са събрани над 1.5 млрд. лв. просрочени задължения.

Само за две седмици през май са платени почти 20 млн. лв. стари дългове, вследствие на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Според тях, от 3 май, преди да извършат разпоредителни сделки с недвижими имоти или моторни превозни средства, съответно преди вписване на ипотека или особен залог върху търговско предприятие, включващо и недвижим имот, нотариусите, съдиите по вписванията или длъжностни лица в Агенция по вписванията трябва да правят справка в НАП за наличие или липса на непогасени, подлежащи на принудително събиране публични задължения на прехвърлител, учредител на вещни права, ипотекарен длъжник или залогодател.

Проверката в приходната агенция е изцяло онлайн, като от началото на май до момента са направени над 70 000 справки за близо 50 000 лица в страната. Преди промените в ДОПК, наличието или липсата на задължения се декларираше писмено от продавачите на недвижими имоти или моторни превозни средства, лицата, ипотекиращи Надимущество и залогодателите.

Наблюдава се ръст и на платените през миналата година просрочени задължения. Над 5,1 млрд. лв. данъци и осигурителни вноски са събрани през 2023 г. Внесените такива задължения в Хасковска област са в размер на близо 68,2 млн. лв. или с 2,6% повече в сравнение с 2022 г.

По-високата събираемост се дължи както на ранното уведомяване на гражданите и фирмите, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове, така и на партньорския подход, отчитат от НАП.

От приходната агенция препоръчват на гражданите и фирмите да ползват е-услугите на НАП с ПИК или КЕП, за да проверяват дали имат задължения и какъв е актуалния им размер, както и да ги заплащат своевременно. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button