Хасково

РЗИ – Хасково с акция по училищата: Да пушиш не е модерно

РЗИ – Хасково започна информационна и скринингова кампания на тема „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“.

Тя е посветена на Световния ден без тютюнопушене – 31 май. Днес имаше лекция с презентация пред ученици в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“.

Младежите бяха запознати с вредите от тютюнопушенето за здравето и околната среда. Експертите обясниха на гимназистите, че в страните от Европейския съюз тютюнопушенето вече не е модерно.

ЦигариНа този фон обаче в България продължава да пада възрастта на децата, които палят първата си цигара – на 12 – 13 г. Близо 40% от тийнейджърите пушат, като пушачите са повече сред момчетата.

Здравните инспектори предупредиха учениците, че цигарите в момента са легален убиец. Над 17 500 от смъртните случаи годишно в България са свързани с тютюнопушенето, като цигарите причиняват 25% от всички видове рак.

ЦигариЖелаещите си измериха въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта.

Посещенията по училищата продължават, като утре от РЗИ ще са в ПГДС „Цар Иван Асен II“, на 29 май – в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, а на 30 май – в ПГЛП „Райна Княгиня“.

ЦигариНа 31 май от 13 до 14 часа до градинката на площад „Общински“ в Хасково ще има изнесен кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушене и безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи.

Акцията е съвместна с доброволци на БЧК, като ще се раздават здравнообразователни материали.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button