Хасково

Местни производители сертифицираха тонове плодове и зеленчуци

Домат, рекордьорСертифицирането на плодовете и зеленчуците в област Хасково по схемата за повишаване на качеството на продуктите продължава, съобщиха за Haskovo.info от Областната дирекция по безопасност на храните.

От началото на август 40 земеделски производители от региона са пожелали отглежданите от тях корнишони, праскови, нектарини и домати да бъдат окачествени.

Така първите 65 тона корнишони, 99 тона праскови, 107 тона нектарини и 1 тон домати вече са сертифицирани. 

Най-големите производители са от Радиево, Крепост, Брясто, Стамобилйски и Любимец.  Те ще могат да получат субсидия на база сертификата от Агенцията по храните.

Проверката на качеството се прави чрез сравнение на показателите на взетата проба с изискванията за съответния продукт, включени в одобрените продуктови спецификации. Според българския стандарт корнишоните не трябва да са по-дълги от 9 см. Претенциите към месестата част са да е крехка, с недоразвити нежни воднисти семена и без семенна кухина. 

Доматите трябва да са свежи, здрави, с форма, характерна за сорта, без повишена повърхностна влажност, без страничен мирис и вкус. Размерът по най-големия напречен диаметър не трябва да е по – малък от 35 мм за кръглите домати и 30 мм за продълговатите.

Прасковите и нектарините трябва да са свежи, цели, здрави, без страничен мирис и вкус. Формата им може да бъде кълбовидна, овална или удължена. Диаметърът на нектарините трябва да е минимум 55 мм, а на прасковите – 65 мм. 

Не се допускат наранявания, болести, измърсявания и слънчев пригор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button