Хасково

5 597 са регистрираните безработни в Хасковска област

5 597 са регистрираните безработни към края на април в Хасковска област, съобщават от Дирекция „Бюро по труда“.

Равнището на безработица в региона е 6.7% при 5.7% за страната. Безработицата в областта се увеличава с 0.01% спрямо март 2024 г., а спрямо април 2023 г. се увеличава с 0.2%.

С най-ниско равнище на безработица са общините Свиленград – 3.9% и Хасково – 5.3%, а с най-високо е община Ивайловград – 21.7%.

Хасковска област се нарежда на 13-та позиция по безработица сред 28-те области в страната.

Новорегистрираните безработни през месеца са 839, като най-много са от сектора Услугите – 357 и Индустрията – 239. 216 не са определили отрасъла, от който са освободени от работа.

През април в региона на работа са постъпили 397 души. Заявени са общо 295 свободни работни места.

Безработните над 50-годишна възраст са 2 476, а младежите до 29 г. са 621. Безработните висшисти са 539.

От 27 май Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица“. Допустими кандидати за участие са заети и самостоятелно заети лица.

Предвижда се да бъдат предоставени обучения за придобиване и повишаване на професионална квалификация или на квалификация по част от професия. Агенцията по заетостта ще осигурява ваучери и за курсове за общуване на чужди езици, за математическа компетентност и за компетентност в областта на точните науки, технологиите и инженерството. Заетите и самостоятелно заетите хора ще могат да преминат и обучения по цифрова компетентност за напреднало ниво и високоспециализирано ниво, както и за придобиване на личностна и социална компетентност и на умения за учене. Ваучери ще се получават и за курсове по предприемаческа компетентност.

Заявленията за ваучери за обучения се подават от 12 часа днес само чрез електронно заявление.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button