Хасково

Хасковска област кандидатства за близо 300 млн. лв. от Европа

Седем Концепции за интегрирани териториални инвестиции за 293 376 754 лева са подадени от Хасковска област, съобщи Йонна Кокотанекова от Областния информационен център на местна конференция в БТА в Хасково, на която бяха обсъдени новостите на политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г.

Концепцията на Община Хасково е с най-голям обем дейности и поискано финансиране от почти 96 млн. лв. Предвидени са повече от 40 дейности в сферата на здравеопазването, образованието и екологията, като партньорите са над 30.

Концепцията с водещ партньор Агенция „Пътна инфраструктура“ пък предвижда изграждането на околовръстен път по югозападната дъга на Хасково, съчетан с инвестиции в зелена градска инфраструктура. Освен към жителите на Хасково, концепцията е насочена и към транзитно преминаващите от страната и чужбина, които търсят връзката Хасково – Кърджали – граничен контролно-пропускателен пункт „Маказа“.

Експертът от областната администрация Анастасия Симеонова описа потенциала за развитието на региона.

Красимир Станков, който е експерт „Управление на проекти“ в Съвместен секретариат на Програма „ИНТЕРРЕГ“ ИПП България – Турция отчете, че за над 20-те години трансгранично сътрудничество между двете страни, договорите за субсидия са близо 240 до 2020 г., повечето от които са изпълнени, а общият им бюджет надхвърля 60 млн. евро.

„Настоящият период е много предизвикателен, освен за общините, и за всички субекти на безвъзмездна финансова помощ от различните програми, особено по отношение на интегрираните териториални инвестиции“, каза Валентин Спенджаров, главен експерт в Дирекция „Европейски и национални програми и проекти и екология“ в община Хасково.

„Концепциите за интегрирани териториални инвестиции от Хасковска област изчерпват една голяма част от ресурса, затова се надявам да има допълнителен ресурс, защото в противен случай много трудно общините от Южен централен район ще постигнем целите, които сме си поставили“, каза заместник-кметът на Община Димитровград Яшо Минков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button