Хасково

Хасково ще кандидатства за още 3 електробуса, саниране на сгради и нови зелени зони 

Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Хасково на индикативна стойност 96 милиона лева е класирана на първо място в Южен централен район за планиране, съобщи на пресконференция кметът Станислав Дечев.

Това е станало на вчерашния Регионалния съвет за развитие, на който Дечев беше избран за председател.

Концепцията, в която има заложени повече от 30 дейности за финансиране, ще се изпълнява в партньорство с още четири общини и десетки други партньори.

Основно място в проектите заема доставка на три електрически автобуса за обществения превоз и въвеждането на интелигентна транспортна система. По автобусните спирки ще има табла, на които пътуващите ще могат да видят кога пристига автобус.

ПресконференцияДруги са мерките за енергийна ефективност в МБАЛ – Хасково и в болницата по онкология. Ще има мобилен кабинет за прегледи по селата.

Планирано е саниране на Младежкия център и изграждане на астрономическа обсерватория, оформяне на зони за отдих и зелени пространства в кварталите „Орфей“, „Любен Каравелов“ и „Бадема“. Ще се ремонтира пътят Корен – Криво поле – Елена – граница с община Харманли.

Предвижда се още изграждане на център по изкуствата в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, саниране на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ОУ „Христо Ботев“ в село Войводово, както и ремонт на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“.

Концепцията спечели първото място в условия на тежка конкуренция с всички останали общини в петте области на района, коментира Дечев. Мерки по други одобрени КИТИ на заседанието са изграждане на мултифункционална зала в Хасково, нови социални услуги, ремонт на детски градини, изграждане на югоизточен и югозападен околовръстен път на Хасково и 7 млн. лв. за зелени зони в града, добави кметът.

От Община Свиленград информираха, че техният дял в одобрената Концепция за интегрирани териториални инвестиции е за 19 790 000 лева.

Общините в Хасковска област кандидатстват с общо седем концепции за интегрирани териториални инвестиции за близо 300 млн. лева.

Сега започва разработването на проектите, като до 3 месеца се очаква отварянето на първите европейски програми, когато ще започне кандидатстването за финансиране.

Избраха кмета на Хасково за председател на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георгиева
Георгиева
29.05.2024 15:58 15:58

Вземете пример от Димитровград. По- малък град,но……парковете,чистотата, места за паркиране много и на по ниска цена. От пет години работи програма по енергийна ефективност за града и за селата. Данъците им евтини, цената на водата….и т.н, т.н Града расте и се разраства!!!!! Пътищата към селата асфалтирани!!! Направете сравнение……няма място за сравнение!!!! Пътя към Пловдив преди години трябваше да го ремонтират….а само две кръпки са направени.

Back to top button