Хасково

С 467 643 лв. наемат безработни в Хасковска област

467 643 лв. са отпуснати за Хасковска област от социалното министерство за наемане на безработни хора.

Става въпрос за няколко целеви групи: младежи до 29 г., продължително безработни, хора над 55 г., безработни с основно и по-ниско образование, без квалификация, самоопределящи се като роми и хора с трайни увреждания. Те ще бъдат наети за срок между 3 и 5 месеца.

Днес в областната администрация се проведе заседание на Комисията по заетост във връзка със стартиралата процедура по разработването на Регионална програма за заетост на област Хасково за 2024 г. Прие се Методика за оценка на проектни предложения за включване в регионалната програма и беше избирана комисия за разработване на програмата, която ще извърши оценка и подбор на постъпилите проектни предложения от областната и общинските администрации. Предложенията трябва да постъпят до 1 – 2 седмици.

ЗаседаниеПрепоръчително е по възможност при разработване на Регионалната програма да се постави тематичен фокус, който може да бъде свързан с поддържането и опазването на културно-историческото наследство в областта, специфични услуги, важни за подобряване на социалния живот на по-възрастните хора, развитие на извънкласни дейности на подрастващите, екологични дейности.

Програмите могат да осигуряват заетост и работни места в дейности, свързани с осигуряването на грижа в домашна среда – доставка или приготвяне на храна, помощ при хранене, подкрепа за самообслужване, движение, придвижване, пазаруване, ежедневни и домакински дейности на хора с трайни увреждания и възрастни хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки, услуги и програми, финансирани със средства от държавния бюджет и европейски средства или средства от международни програми и проекти, включително Механизма за лична помощ.

Комисията трябва да изготви проект на Регионална програма за заетост на областта до 13 юни 2024 г. Това става въз основа на постъпилите предложения.

Заседание

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button