Регион

Над килограм контрабандни златни накити хванаха на Капитан Андреево

1 110 грама контрабандно пренасяни златни накити на обща стойност 122 498 лева откриха митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.

Накитите са били укрити от пътници, влизащи в страната с леки автомобили. Проверките са в рамките на общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“ и Национална агенция за приходите.

При един от случаите на 24 май на пункта пристигнал лек автомобил с българска регистрация. В превозното средство от Турция за България пътували двама души – водачът и неговата спътница – български граждани. Те заявили, че не пренасят стоки, които да декларират.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия са открити бижутерийни изделия от жълт метал в дамската чанта на жената, под дрехите, прикрепени с ластичен колан на корема, както и в сутиена.
Недекларирани бижута пренасял и мъжът, при който се установява, че ги е укрил в личната си чанта. Според направената от вещото лице експертиза откритите изделия са от 14 и 22-каратово злато с общо тегло 963,42 грама на стойност 104 798 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. С постановление на прокурор на обвиняемите за контрабанда, мъж и жена, е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ и „забрана за напускане пределите на Република България“.

Ден преди това при проверка друг лек автомобил с българска регистрация, в личния багаж на водача, който пътувал сам, са открити златни синджири, колиета, гривни и медальон с общо тегло 146,60 грама. Според експертната оценка задържаните накити са на стойност около 17 700 лева. На мъжа е съставен акт по Закона за митниците.

От Агенция „Митници“ напомнят, че при преноса на бижута от благородни метали от физически лица през държавната граница се прилагат паричните прагове за стоки с нетърговски характер, различни от тези за стоките, за които се прилагат количествени прагове, а именно в размер до 300 евро или равностойността им в български лева за пътници, пресичащи сухопътни граници, и до 430 евро или равностойността им в български лева за морски и въздушни пътници.

В случаите на пренасяне на благородни метали, скъпоценни камъни и изделия с или от тях с търговски цели, същите попадат в задължителния обхват на Регламент (ЕС) № 952/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 9 октомври 2013 година за създаване на Митнически кодекс на Съюза, като подлежат на деклариране и подаване на съответната митническа декларация, в зависимост от използвания митнически режим.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button