Хасково

Астрономи от Хасково и Димитровград на лагер-школа Рожен 2012

Лагер - школата в РоженУченици от Астрономическа обсерватория при ОП „Младежки център“ – Хасково и Планетариума в Димитровград участваха в тринадесетата поредна лятна лагер-школа по астрономия Рожен 2012 от 10 до 18 август.

Дейността по време на лагер-школата е много интересна и разнообразна и наред с необичайния дневен режим прави тази инициатива неповторима и незабравима за младите астрономи. „Денонощието“ за тях започва с настъпването на нощта около 21 – 22 часа. Снима се и се наблюдава до сутринта. След това се спи до обяд.

Следобедите се уплътняват с лекции и занятия. Някои държат да снимат сутрин изгрева, след това наблюдават и фотографират Слънцето до към 10 – 11 часа, привечер са строени за снимки на залеза, после бързат в полумрака да „хванат“ вечерното съединение на планетите и така денонощията се сливат, за сън остават само 2, 3 или 4 часа, разказа ръководителката на Астрономическа обсерватория в Хасково Йоанна Кокотанекова. 

Тази година небето ни предложи много атракции, но основните ни задачи бяха наблюдение на метеорния поток „Персеиди“, заснемане на сутрешния (Юпитер,Венера и Меркурий) и вечерния (Марс и Сатурн) „парад“ на планетите и астрофотография на „дълбоки обекти“ (звездни купове, мъглявини и галактики), допълни Кокотанекова. 

Учениците бяха разделени на групи, всяка от които разполагаше с професионален фотоапарат и работеха по график на телескопите, които носехме или ни бяха предоставени от НАО Рожен, допълва ръководителката на младите астрономи в Хасково.

Лагер - школата в Рожен Лагер - школата в Рожен
Лагер - школата в Рожен Лагер - школата в Рожен

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button